Upozorenje Vladimira Putina celom svetu u Buenos Ajresu

Rusija

Foto: Rojters

U BUENOS Ajresu počeo je samit G-20 kojem su pečat unapred dali moguća nagodba Donalda Trampa i Si Đinpinga da obustave trgovinski rat svojih zemalja i iznuđeno – pod pritiskom duboke države – odustajanje američkog predsednika od već pripremljenih pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Domaćini, a verovatno i vođe delegacija SAD i RF, su se potrudili da momenat susreta Putina i Trampa ostane skriven i od kamera i od novinara. Bar u prvim satima samita.

Nejasno je da li je tom prilikom bilo „ičeg ili ničeg“. Jer, Bela kuća je saopštila da Tramp i Putin neće razgovarati „ni s nogu“. Ali, ako je tako bilo – zbog čega je momenat susreta njih dvojice ostao skriven.

Inače, za vreme oficijelnog fotografisanja, Tramp i Putin su bili na različitim „krilima“. Potom su svi brzo ušli u salu, a organizatori su oredili da sede tako da ih deli nekoliko mesta.

Pored Putina je sedeo saudijski prestolonaslednik Muhamed ben Salman.

TEMELJI ZA “NOVU CRNU GORU”: Kreiranje identiteta jednog naroda na antisrpstvu i lažima

Samit, kojem zbog problema sa avionom prvog dana ne prisustvuje nemačka kancelarka Angela Merkel, otvorio je predsednik Argentine Maurisio Makri.

Samit se održava pod devizom „Poštena i sigurna budućnost“, a glavne teme su mu – svetska trgovina, digitalna ekonomija, klimatske promene, održivi razvoj i genderna ravnopravnost.

Pre početka samita su lideri SAD, Meksika i Kanade potpisali novi trilateralni trgovinski sporazum, a šefovi zemalja BRIKS-a imali svoj novi susret.

Putin je u tom užem formatu rekao da nepoštena konkurencija sve više potiskuje ravnopravni i iskreni međudržavni dijalog i da se svetom širi praksa uvođenja nezakonitih jednostranih sankcija i protekcionističkih mera mimo Ujedinjenih nacija i pravila Svetske trgovinske organizacije.

SRPSKA SUZA NEMA RODITELJA! Aleksandar Vučić o oslobađanju Nasera Orića

Upozorio je da to kida poslovne veze i „samo tkivo svetske ekonomije“.

Predsednik RF je istakao da Moskva želi dugoročnu stabilizaciju Sirije i će pomoći da se što pre formira Ustavni komitet za Siriju koji bi radio u Ženevi.

Rusija

Foto: AFP

Posebno je upozorio da moguće američko istupanje iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa – zajedno sa neizvesnostima povodom strateških potencijala – može isprovocirati novu trku u naoružanju.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)