UMRO STIVEN HOKING: Najpoznatiji naučnik današnjice preminuo u 76. godini

smrt

Foto: Rojters

Brilijantni fizičar, čuven po svojim genijalnim radovima na temu crnih rupa i relativiteta, preminuo u ranim jutarnjim satima u svojoj kući u Kembridžu, javio je Bi-Bi-Si. On je bio autor brojnih popularnih knjiga, koje su sam deo nemerljive zaostavštine koju za sobom ostavlja čovečanstvu.

Sa 22 godine doktori su za Stiven Hokinga imali mračne prognoze, proživeće još samo par godina nakon što je otkriveno da pati od retke progresivne bolesti, amiotrofne lateralne skleroze.

Teško oboljenje ga je prikovalo za kolica i skoro u potpunosti oduzelo moć govora, ali njegov um, iako zarobljen u krhkom telu, je ostao blistav i nesalomiv.

Uprkos svemu tome, razotrkio je neke od najzamršenijih tajni kosmosa.

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Ovo više neće biti besplatno!

Nadživeo je prognoze doktora i proveo život ispunjen radom, okružen ljudima koji su ga poštovali i porodicom koja ga je volela. Ostaće upamćen ne samo zbog svog neizmernog doprinosa svetu nauke, već i samog čovečanstva.

– Bio je veliki naučnik i izuzetan čovek čiji će rad i zaostavština živeti mnogo godina – navela su u saopštenju njegova deca Lusi, Robert i Tim, preneo je AP.

Stiven Vilijam Hoking rođen je 8. januara 1942. godine. Unapredio je razumevanje prostora, vremena i prostor-vreme singulariteta.

OGLASIO SE DOKTOR IZ ŠVEDSKE KOJI JE FINANSIRAO JEVĐIĆA: Milan je žrtvovan zarad gledanosti emisije u novom periodu!

Britanski naučnik je stekao svetsku slavu zbog svog rada na crnim rupama i teoriji relativiteta, a iza sebe je ostavio niz dela od kojih je najpoznatija knjiga “Kratka istorija vremena”.

ZA POBEDU IM TREBA NAŠA POMOĆ: Projekat učenica Gimnazije ubrojan među NAJBOLJE NA TAKMIČENJU U FINSKOJ!

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)