UMESTO DA BUDEMO PROVINCIJA PROŠIRENE SRBIJE, MI SMO NAJRAZVIJENIJA ZEMLJA ZAPADNOG BALKANA: Đukanović preuzeo dužnost šefa države

Crna Gora

Crna Gora imala je tri predsednika, Foto: Tanjug/AP

U crnogorskoj prestonici Cetinju, polaganjem zakletve izabrani predsednik Milo Ðukanovića je danas u podne zvanično preuzeo dužnost šefa države. Ðukanović će zakletvu položiti pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

– Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsednika Crne Gore obavljati savesno i odgovorno za dobro svih gradana naše domovine. Kao predsednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava – reči su zakletve koju je izgovorio Đukanović.

POJAVILA SE NA KRALJEVSKOM VENČANJU I OSTAVILA ZVANICE BEZ DAHA:O ovoj HALJINI trenutno se priča više nego o Meganinoj venčanici (FOTO)

Osim poslanika, svečanoj sednici prisustvuju nekadašnji predsednici Crne Gore, Skupštine i vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija. Na sednicu su pozvani i članovi vlade, verski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora, nerezidentni ambasadori, vojni izaslanici odbrane i predstavnici međunarodnih organizacija.

Đukanović je pobedio na izborima u aprilu, Foto: Tanjug/AP

Ðukanović je na funkciji šefa države zamenio stranačkog kolegu Filipa Vujanovića, koji je danas okončao treći predsednički mandate.

Povodom inauguracije Ðukanovića sinoć je organizovan na prijem povodom Dana nezavisnosti, na kojem je premijer Duško Marković zahvalio Vujanoviću za, kako je rekao, petnaestogodišnje predano obavljanje najviše dužnosti u državi.

Marković je novom predsedniku, Ðukanoviću, istovremeno poželeo da od danas, kada preuzme dužnost, sa najvećim uspehom obavlja funkciju predsednika Crne Gore.

– Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvesno prva sledeća članica tog saveza – rekao je Ðukanović na Cetinju.

CRNOGORSKE VLASTI IZBACUJU SVE ŠTO JE SRPSKO: Istorijski revizionizam, Pljevlja proteruju kralja Petra Karađorđevića

Ðukanović, koji je I lider vladajuće DPS pobedio je na aprilskim predsedničkim izborima osvojivši 54 odsto građana. Ðukanoviću, koji je gotovo tri decenije na najvšim državnim funkcijama u Crnoj Gori, ovo će biti drugi mandate na poziciji predsednika.

Inače, organizator svečanosti, Skupština, odlučila se za skromniju inauguraciju na koju su pozvani ambasadori i vojni izaslanici stranih država u Podgorici, te predstavnici političkog i javnog života Crne Gore.

more

Foto: printscreen/instagram

Ðukanovića ustav ne obavezuje na zamrzavanje liderske pozicije u partiji, kao što je to u trećem mandatu učinio njegov prethodnik Filip Vujanović, da bi bio “predsednik svih građana”.

Uoči izbora Ðukanovića, vlada je usvojila zakon kojim daje šira ovlašćenja predsedniku i pravo da formira svoj savet, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena radna tela.

KAD HRVATI PIŠU ISTORIJU! Princ Hari potomak hrvatskog plemića?!

Crna Gora je od uvođenja višestranačja imala tri predsednika: Momira Bulatovića, Filipa Vujanovića i Mila Ðukanovića. 

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)