UKRAJINA ISPALJUJE RAKETE U BLIZINI KRIMA: Vojska RUSIJE na nogama (INFO)

dim

Foto: AP/Tanjug

Vojska Ukrajine počela je da ispaljuje rakete u južnom regionu ove zemlje, rekao je danas portparol oružanih snaga.

Porptarol je rekao da je najbliža tačka prolaska projektila pored poluostrva Krim 30 kilometara, preneo je “Sputnjik”.

[adsenseyu4]

Ruska Crnomorska flota zauzela je položaje duž zapadne obale Krima da bi branila vazdušni prostor ovog regiona tokom planiranog dvodnevnog ispaljivanja raketa na jugu Ukrajine, rekli su izvori agenciji RIA Novosti.

Jedan izvor rekao je da su posade sistema vazdušne odbrane u povišenom stanju borbene gotovosti i nije odbacio mogućnost da na brodovima bude proglašeno najviše stanje pripravnosti.

Ruska agencija za vazdušni saobraćaj saopštila je prošle sedmice da jednostrana odluka Ukrajine da održi vežbe sa ispaljivanjem raketa nedaleko od Simferopolja predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma.

Vežbe sa upotrebom raketa, koje će biti održane 1. i 2. decembra, zalaze u ruski civilni vazdušni prostor i predstavljaju prijetnju po bezbednost aviona, saopštila je ova agencija.

“Ukrajinske ježbe vrsta su varke za javnost čija je svrha stvoriti nervozu, ali u svakom slučaju vojska to smatra stvarnom i mogućom pretnjom i ruske protivvazdušne snage na Krimu stavljene su na najviši stepen pripravnosti”, rekao je izvor za agenciju TASS.

“To se ne odnosi samo na kopnena postrojenja, nego i na brodove s protivvazdušnom odbranom jer brodovi crnomorske flote mogu nezavisno da odgovore na takve pretnje”, rekao je izvor.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Srna)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]