Ukrajina ide ka priznanju tzv. Kosova?

tabla

FOTO: KLIX.BA / PROMO

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasil Bodnar, u intervjuu za RTV Ora, upozorio na moguće priznavanje tzv. Kosova od strane zvaničnog Kijeva.

Prema ukrajinskom diplomati, ne bi trebalo praviti paralele između tzv.Kosova i Krima, jer su po njemu dve potpuno različite stvari jedna od druge, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

“Tradicionalno smo opredeljeni za teritorijalni suverenitet zemlje. Ovo je naš princip. Ali za nas ne postoji paralela između ta dva slučaja. To je zato što je slučaj Kosova jedno, a slučaja Krim drugo. U slučaju Kosova imamo zemlju koju su priznale brojne države, a u slučaju Krima govorimo o teritoriji koju je Rusija nasilno zauzela. Dakle, nije jednostavna stvar”, rekao je Bodnar.

On je dodao da Ukrajina nije priznala tzv. Kosovo ali i dodao da ako se pogledaju koraci Ukrajine “nešto postoji”.

PROČITAJTE JOŠ: DR DAVIDOVIĆ IZNEO ZABRINJAVAJUĆA SAZNANJA: Pored korone preti da bukne još jedna bolest

“Prošle godine smo doneli odluku da radimo sa kosovskim pasošima. Sada su naš ambasador ovde (Tirana) i ambasadori u drugim delovima sveta dobili uputstva da priznaju ove pasoše i da ne ograničavaju putovanja. Možda polazeći od tako malih koraka možemo krenuti ka nekim rezultatima. Ne govorim o određenoj perspektivi, jer je naš formalni stav formalni stav. Dakle, sa ovim slučajem moramo da se nosimo u okolnostima u kojima se nalazimo”, rekao je Bodnar.

 

(Dnevne.rs/Izvor: Kosovo online)