UHAPŠEN Abdulkadir Mašaripov, NAPADAČ IZ ISTANBULA

Turska

Foto: printscreen/tanjug/ap

Abdulkadir Mašaripov, koji je osumnjičen da je tokom novogodišnje noći u klubu “Reina” u Istanbulu ubio 39 ljudi, uhapšen je, prenose svetski mediji.

Muškarac je, kako prenose tamošnji mediji, uhapšen u Istanbulu, u kući svog prijatelja, u kojoj je tokom bekstva boravio sa sinom (4). Turski “Hurijet” javio je da će Mašaripov pre ispitivanja ići na lekarski pregled.

Privatna NTV televizija navodi da su privedene još četiri osobe, a državna agencija Anadolija je precizirala da je uhapšen njegov prijatelj Kirgiz, u čijoj je kućib io, kao i još tri žene.

[adsenseyu4]

Turska agencija Dogan objavila je i fotografiju uhapšenog na kojoj se vidi crnokosi muškarac sa modricama na licu, u sivoj krvavoj majici, dok ga policajac drži za vrat, jer se opirao hapšenju, prenosi AP.

Maloletni sin stavljen je pod privremeno starateljstvo.

NTV je prenela i da je policija pre četiri ili pet dana ustanovila gde se napadač nalazi, ali da je odložila operaciju hapšenja jer su posmatrali njegovo kretanje i kontakte.

Krvavi pir, muškarac je počinio u novogodišnjoj noći, kada je nasumice ispalio šest šaržera sa ukupno 180 metaka, pri čemu je ubio 39, a ranio 69 ljudi.

Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da je taj napad bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji.

“Dejli sabat” prenosi da je policija ranija privodila i njegovu ženu, koja je izjavila da je za napad u klubu čula na televiziji, kao i da nije znala da je njen muž islamista. Takođe, navodi se da je on te večeri, nakon što je pobegao iz kluba, došao kući, pozdravio se sa njom, uzeo četvorogodišnjeg sina i otišao.

Prema ranijim policijskim izveštajima, napadač je taksijem došao iz kluba do kuće, a usput je zamolio radnike jednog restorana da mu pozajme novac. Oni su kasnije privedeni i ispitani.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]