Ubijeno preko 20 ljudi: Devojčica (10) opasana eksplozivom, raznela ljude na pijaci!

 brejking-njuz

Najmanje 20 ljudi danas je ubijeno i 18 povređenih kada je desetogodišnja devojčica uspela da prodje kontrolu i udje na prepunu pijacu, da bi daljinski bila dignuta u vazduh u Maiduguri, lokalnoj prestonici nigerijske države Borno, saopštio je Crveni krst i pripadnici islamističke pobunjeničke grupe.

Pripadnik samoorganizovane islamističke pobunjeničke grupe Aširu Mustafa potvrdio je da je snažna eksplozija potresla lokalnu pijacu Mandej market oko 12:40 časova po lokalnom vremenu, dok je bila puna trgovcima i kupcima.

Prema njegovim rečima, bomba je aktivirana kada je devojčica – bombaš samoubica uspela da prodje kontrolu i udje na pijacu u Maiduguri.

“Devojčica je imala oko 10 godina i sumnjam da je uopšte znala šta je imala obavijeno oko svog tela. U stvari, ona je bila pretresena na ulazu u pijacu i detektor metala je ukazivao da nosi nešto.

[adsenseyu4]

Ali, nažalost, eksplozija se dogodila pre nego što je ona bila neutralizovana”, rekao je Aširu za agenciju AFP.

Pijaca je blokirana pošto su zdravstveni zvanicnici počeli da pretražuju ostatke i prikupljaju delove tela, naveo je neimenovani zvaničnik Crvenog krsta.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ekstremisti Boko Harama sve češće koriste žene i devojke kao ljudski štit u njihovom šestogodišnjem pokušaju za stvaranje islamske države u Nigeriji.

Ranije danas organizacija “Amnesti internešenel” saopštila je da su islamski ekstremisti izveli u Nigeriji najpogubniji masakr u istoriji islamističkog pokreta Boko Haram, sravnivši sa zemljom ceo grad na granici sa Čadom i usmrtivši 2.000 ljudi.

Na meti napada bio je grad Baga, na granici sa Čadom, gde su pobunjenici zauzeli ključnu vojnu bazu 3. januara.

[adsenseyu1]

(Blic)