U SRED TURISTIČKE SEZONE: Omiljena destinacija Srba u Grčkoj objavila LOŠE VESTI za turiste

more

Foto: Wikipedia

Kao bomba u sred turističke sezone u Grčkoj odjeknula je vest u medijima da su na jednom od omiljenih ostrva turista u Jonskom moru povučene sve Plave zastave.

Lokalni mediji izveštavaju da su Helensko društvo za zaštitu prirode i Odbor za turizam uklonili sve Plave zastave sa ostrva Zakintos nakon žalbi da plaže kojima su dodeljena ova priznanja ne ispunjavaju kriterijume programa.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Svake godine se dodeljuje plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma.

„PROSEČNA PLATA 424 EVRA“ Predsednik Vučić: Bugarsku smo pretekli, BiH takođe, a i Albanija i Makedonija su IZA NAS (INFO)

Zašto su oduzete Plave zastave?

Razlog za povlačenje se odnosio na žalbe u vezi sa upravljanjem tečnim otpadom, a posebno odlivom otpadnih voda u reku Agios Charalambos. Naime, početkom jula došlo je do incidenta u području reke Agios Charalambos. Usled propusta zaposlenih koji su zatvorili samo jednu od dve pumpe, kanalizacija je završila u reci.

more

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Ostali faktori koji su dodati odluci o povlačenju ovih priznanja jesu prisustvo smeća na ulicama na koje su se mnogi turisti žalili, kao i odsustvo spasilaca na plažama sa Plavim zastavama.

– Vest o povlačenju Plavih zastava pogodila nas je kao udarac groma. Iako je opština znala za ovu odluku još 13. jula, nije preduzela nikakve akcije da bi je sprečila – napisao je u petak lokalni portal Imerazante.gr.

Sada institucije zadužene za Plave zastave treba da procene žalbe i da izvrše stroge kontrole kako bi utvrdili da li su one validne. Ukupno 18 plaža na ostrvu Zakintos je ove godine nagrađeno Plavim zastavama.

Nedovoljan broj spasilaca na plažama

Ovakvi uslovi stvaraju lošu sliku ostrva koje je omiljena destinacija hiljada turista svake godine, smatraju stanovnici Zakintosa.

MINIRALI I ZAPALILI: Crkvu u kojoj se pričestio Knez Lazar, Albanci pretvorili u deponiju i toalet (FOTO)

– Ne zaboravimo da velike međunarodne turističke agencije posvećuju posebnu pažnju “Plavoj zastavi” prilikom izbora destinacija koje predlažu svojim klijentima.

Ispunjavanje kriterijuma koji su postavljeni za održavanje Plave zastave otežava i novi zakon po kom postoji obaveza dupliranja broja spasilaca na ovim plažama. Prethodnih godina bilo je dovoljno devet spasilaca koji su pokrivali sve važne plaže, a sada je taj broj povećan na obaveznih 18 spasilaca.

ZBOG NJEGA JE PALA U DEPRESIJU: Bila je najlepša žena Jugoslavije, a onda ju je suprug JAVNO PREVARIO SA PEVAČICOM, život joj je tada postao pakao!

Do kraja leta 2018. opština Zakintos nastaviće svoje učešće u programu Plave zastave, ali neće podizati zastave dok se kontrole ne privedu kraju, naglašava se u saopštenju.

Takođe, 2017. godine, Plave zastave su ukonjene sa pet plaža na Zakintosu kao na plaži Mirtos na Kefaloniji.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Grčka info)