U IZOLACIJI TREBA DA PROVEDETE GODINU DANA: Stiglo upozorenje vrhunskih stručnjaka

virus

FOTO: LUCA ZENNARO / EPA

Premijer rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je “apsolutno uveren da možemo poslati pakovanje koronavirusa u ovu zemlju”.

Socijalno distanciranje biće potrebno da se sprovede tokom većeg dela godine kako bi se sprečilo da pandemija koronavirusa preplavi bolnice, upozorili su vladini vrhunski naučnici.

Strože politike poput zatvaranja škola, rada od kuće i izbegavanja porodice i prijatelja moraće da se primenjuju tokom “najmanje pola godine”, predviđaju.

Mračne preporuke vodećih naučnika objavljene su dan nakon što je Boris Džonson tvrdio da bi nacija mogla “pretvoriti plimu” u epidemiju “u roku od narednih 12 nedelja”.

NAJVEĆI CAR U IZOLACIJI! Kada vidite kako Dragan Jovanović zaista izgleda kod kuće SMEJAĆETE SE KAO LUDI

Ali dokumenti koje je objavio Vladin naučno-savetodavni komitet za vanredne situacije (SAGE) sugeriraju da će vanredne mere biti neophodne da budu preduzete mnogo duže da se spreči da epidemija ‘prevaziđe’ jedinice intenzivne nege.

Oni navode:

– Dogovoreno je da bi politika naizmeničenja između perioda više i manje strogih mera socijalne distancije verovatno mogla biti efikasna u zadržavanju broja slučajeva kritične nege u okviru svojih kapaciteta.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Velikoj Britaniji porastao je na 177 nakon što je za 33 sata umrlo još 33 pacijenta. Bilo je 3.983 potvrđenih slučajeva, što je porast za četvrtinu u jednom danu.

Potresno pismo majke iz Italije obilazi ceo svet: “Volela bih da se nismo ovako ponašali pre samo dve nedelje. Ne ponavljajte naše greške” (INFO)

Ova epidemija već izaziva velike pritiske u Londonu, a u četvrtak nuveče bolnica Nortvik Park na severozapadu Londona proglasila je kritični incident nakon što je ponestalo kreveta za intenzivnu negu. Ono što je jasno iz dokumenata koje objavljuje SAGE je potencijalno katastrofalan uticaj ove epidemije na NHS, posebno intenzivnu negu.

       

(Dnevne.rs/Srbija Danas)