TREĆI SVETSKI RAT NA POMOLU? Ubistvo ruskog ambasadora porede s atentatom na Franca Ferdinanda

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ubistvo ruskog diplomate na turskom tlu, samo nekoliko koraka od glavne zgrade parlamenta, ima mnogo paralela sa ubistvom Ferdinanda

Najsmrtonosniji sukob u ljudskoj istoriji izbio je kada je nadvojvodu Ferdinanda iz Austrije ubio jugoslovenski nacionalista Gavrilo principo u Sarajevu, 28. juna 1914. godine.

[adsenseyu4]

Ubistvo nalsednika trona iniciralo je sukob u kome je poginulo 16 miliona ljudi.

Ubistvo ruskog diplomate na turskom tlu, samo nekoliko koraka od glavne zgrade parlamenta, ima mnogo paralela sa ubistvom Ferdinanda.

Turska je ključan član NATO-a i tenzije s Rusijom, koja je već besna zbog ekspanzije na Istok NATO-a, su na istorijskom maksimumu.

Atentat 1914. godine u to vreme nije smatran velikim međunarodnim incidentom, a svetske berze su jedva reagovale – danas je Dau Džons povećan za 30, mnogo više nego što je bio pre ubistva diplomate . Američke tv mreže jedva da izveštavaju o incidentu.

Princip, tada mladi politički aktivista tada imao tek 19 godina. Mevlut Mert Altintaš imao je samo 22  godine i strahovito je sličan Principu. Motivisale su ga ruske akcije u komšijskoj Siriji.

Princip se 1914. poneo kao profesionalni ubica, koji je Ferdinanda ubio kada je njegov vozač pogrešno skrenuo pošto je prethodno propala bombaška zavera – koju su sproveli Principovi saučesnici.

Svedoci koji su videli ubistvo ruskog diplomate kažu da je policajac bio hladnokrvan i smiren dok je pucao u Karlova. Rekao je tada “neću odavde izaći živ!”

[adsenseyu1]

Princip je bio jedan od 7 zaverenika koje je predvodio šef srpske obaveštajne službe Dragutin Dimitrijević i njegova desna ruka major Vojislav Tankosić. On je naoružao napadače i trenirao ih.

Izveštaji iz Turske nagoveštavaju da iza 22-godišnjeg ubice možda stoji dobro organizovana i naoružana pro-sirijska pobunjenička organizacija.

Možda je najjezivija reakcija stigla iz Kremlja. Jedan analitičar sa vezama u Kremlju rekao je ruskoj tv stanici odmah posle pucnjave:

– Prvi svetski rat počeo je jednim hicem. Pucanj na ruskog ambasadora je objava rata.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:linkis.com)

[adsenseyu2]