TRAŽE JAČE VEZE SA RUSIJOM: Nastavljaju se masovne anti-zapadne demostracije (VIDEO)

policija

Policija čuva parlament u Kišnjevu (Foto: Radio Kišnjev)

Vlasti Moldavije započele su pregovore sa demonstrantima koji su i danas „okupirali“ centralni deo Kišinjeva, glavnog grada zemlje.

Poziv za pregovore uputio je predsednik parlamenta Adrijan Kandu.

Pregovara se u rezidenciji predsednika Moldavije, Nikolaja Timoftija, a učestvuju lideri glavnih opozicionih partija – Igor Dodon (Partija socijalista), Renato Usati (Naša partija) i Andrej Nastase (Građanska platforma – Dostojanstvo i pravda).

[adsenseyu5]

Pregovarač u ime vlade bio je Kandu.

Pregovori su potrajali jedan sat i nisu ništa rešili. Dodon je saopštio osnovne zahteve opozicije koji ostaju nepromenjeni: „Tražimo da se poništi jučerašnje glasanje u parlamentu o novoj vladi (Pavla Filipa), da se raspusti parlament i zakažu vanredni izbori”.

Oko predsedničke rezidencije je „stražarilo” – nekoliko hiljada demonstranata, a oko njih – jake policijske snage.

Prethodno su demonstranti u kolonama prošli centralnim ulicama Kišinjeva, noseći zastave Moldavije i skandirajući dva osnovna zahteva opozicije: „Dole mafija!” i „Hoćemo vanredne izbore!”.

Nova proevropska vlada Moldavije položila je zakletvu, a uoči glasanja o novoj vladi ispred zgrade parlamenta su se okupili demonstranti, zahtijevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Neki demonstranti su tražili veću borbu protiv korupcije, dok su neki tražili jače veze s Rusijom.

[adsenseyu1]

(fakti.org/vijesti.me)