TRAMP U POSETI ARAPSKOM KRALJU: Zbog jednog detalja svi su sa NEVERICOM gledali Melaniju i Ivanku (FOTO)

Tramp

Foto: printscreen/tviter

Predsednik SAD Donald Tramp je danas na početku posete Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, bio gost kralja Salmana na tradicionalnoj ceremoniji ispijanja kafe.

Njemu će kasnije danas biti priredjen doček na saudijskom dvoru i ručak, a slede bilateralni sastanci sa kraljem i potpisivanje niza sporazuma, kao i sastanak sa zamenikom prestolonaslednka. Uveče će američki lider prisustovati kraljevskom banketu u palati Muraba, a posle posetiti nacionalni muzej.

Tramp je u pratnji supruge Melanije doputavao jutros u Rijad, gde ga je dočekao 81-godišnji kralj koji je do stepenica aviona dovezen u automobilu za golf.

Tramp je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je došao u kraljevinu dok je nekoliko aviona letelo iznad terminala ostavljujući crveni, beli i plavi trag. Na bilbordima uz put od aerodroma do luksuznog hotela ukrašenom crvenim, belim i plavim svetiljikama, bile su fotografije kralja i Trampa.

Njegova limuzinu okružili su konji dok je polako prilazila dvoru, uz zvuke truba i postrojene vojnike. Kad je stigao, Tramp je rekao domaćinu, saudijskom kralju Salmanu, da je spektakl “vrlo impresivan”.

[adsenseyu4]

Melanija bez marame

Prva dama SAD Melanija Tramp doputovala je u crnim pantalonama sa zlatanim pojasom, ali nije pokrila glavu u skladu sa propisima za strane zvaničnike koji dolaze u Saudijsku Arabiju. Tradiciju koje se pridržava većina gošći sa zapada nedavno je prekršila nemačka kancelaraka Angela Merkel kada se tokom posete Džedi pred saudijskim kraljem pojavila bez hidžaba i u pantalonama.

Zanimljivo je da je Tramp je svojevremeno kritikovao bivšu prvu damu Mišel Obamu što nije nosila maramu kada je tu zemlju posetila u januaru 2015. sa tadašnjim predsednikom Barakom Obamom. Tramp je u tvitu 2015. godine naveo da je, iako su mnogi pozdravili odluku Mišel Obame, narod Saudijske Arabije “bio uvredjen”.

Melanija

Foto: printscreen/tviter

Ovog puta u fokusu pažnje bila je i najstarija Trampova kćerka Ivanka, koja je i njegov savetnik, a doputovala je u Trampovoj pratnji zajedno sa suprugom Džaredom Kušnerom kao deo delegacije SAD.

PRVA DAMA AMERIKE U JEDNOSTAVNOM IZDANJU: Modni izbor za svaku ženu (FOTO)

Oni su izašli na zadnja vrata aviona, držeći se za ruke, a držali su se za ruke i kada su stigli u hotel gde je delegacija odsela. Ivanka je nosila crnu dugu haljinu sa belim mustrama. U delagaciji je i portparol Bele kuće Šon Spajser, kao i ekonomski savetnik Geri Kon i zamenica svetnika za nacionalnu bezbednost Dina Pauel.

Tramp

Foto: Printscreen/tviter

Trampov govor o islamu

Rijad je prva stanica višednevnog Trampovog putovanja koje će obuhvatiti Izrael, Vitlejem na Zapadnoj obali, Vatikan, Brisel i Siciliju.

Tramp je jedini američki predsednik koji je za prvi put u inostranstvo odobrao Saudijsku Arabiju ili zemlju u koj je stanovništvo većinom muslimansko. Zvaničnici Bele kuće nadaju su da će ovo putovanje biti mogućnost za oporavak od jedne od najtežih faza otkako je izabran za predsednika.

[adsenseyu1]

Na putu do Rijada u avionu “Er fors jedan” Tramp je održao sastanak razmatrajući govor o islamu koji će sutra održati.

Uprkos problemima kod kuće Tramp očekuje topao doček u Saudijskoj Arabiji. Pokazalo se na samom početku da će tako i biti imajući u vidu da njegovog prethodnika Baraka Obamu kada je poslednji put bio u Rijadu kralj nije dočekao, što je bio odraz nezadovoljstva kraljevske porodice njegovom politikom prema Iranu i Siriji.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:M.B.,agencije)

[adsenseyu2]