TRAMP SEČE KOSOVSKI ČVOR: Spreman američki plan za razgraničenje, OTKRIVENO KOME ŠTA PRIPADA!

Donald

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik ne priča uprazno. Nakon što je Donald Tramp preko visokopozicioniranih saradnika poručio da je za SAD razgraničenje Srba i Albanaca trajno i održivo rešenje, stratezi u Vašingtonu su napravili nacrt nove mape Kosova.

Mapa razgraničenja već cirkuliše u diplomatskim krugovima. Ipak, može se pretpostaviti da je reč o radnoj verziji koja u razgovorima Beograda i Prištine može da pretrpi delimične izmene. Prema rečima jednog diplomate, Tramp i njegovi saradnici sigurni su da će  obezbediti široku međunarodnu podršku za svoj plan podele Kosova.

– Poruka koju je pre nekoliko dana poslao Ron Džonson bila je savršeno vremenski tempirana i poklopila se sa trenutkom kada je u Vašingtonu usaglašena mapa Kosova. Trampu, Boltonu i službenicima koji se na nižim nivoima bave Kosovom jasno je da će biti otpora, pre svega unutar EU, međutim, budite sigurni da će strategija iza koje stane Tramp na kraju sigurno biti prihvaćena. Tako je bilo širom sveta, pa će i na Balkanu – kaže sagovornik.

Ovaj diplomata iz jedne od zemalja EU kaže da će jedna od ključnih tačaka biti obezbeđivanje Putinove podrške.

POLICIJA U NOVOM SADU IDENTIFIKOVALA NAPADAČE: Uhapšena ČETVORKA koja je pretukla albanske mladiće u Futoškoj ulici

– S druge strane, a to ne zna mnogo ljudi, unutar EU nije Berlin glavna prepreka podeli Kosova, već su najveći kočničari Švedska i Luksemburg – navodi sagovornik.

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da bi iz ugla Srbije podela Kosova bila prihvatljiva, a kaže da je siguran da je većinska javnost na toj poziciji.

– Verovatno bismo se dogovorili oko linija podela. To svakako podrazumeva da nam pripadne sever Kosova, kao i eksteritorijalnost naših manastira i glavnih verskih objekata. To sigurno mnogima deluje malo, ali kad pogledate stanje na terenu, zasad nam ni to niko ne da.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Amerikanci sada bacaju pojas nade da ipak možemo da dobijemo nešto od Kosova. To je kako navodi, bolje nego da ne dobijemo ništa, ali još nije dovoljno.

LAZANSKI: Ako dođe do nuklearne krize, Rusi prvo gađaju Devesel, a to je 200 km od Beograda

– Za mene bi bila smislena takva kompenzacija oko Kosova, da mi možemo da razgovaramo dalje o izvlačenju dela BiH, odnosno RS, jer RS najbolje branimo preko Kosova. Prema tome, ako se baš toliko hoće podela Kosova, onda moramo i mi da dobijemo neke jake garancije – kaže Jovanović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ponavlja da bi u ceo proces trebalo da se uključe i Kina i Rusija kao stalne članice Saveta bezbednosti.

zid

Foto ilustracija: pixabay

– Tako bi čitava stvar dobila međunarodno utemeljenje. Eventualno korigovanje granica na ovim prostorima mora biti u cilju realističnog i održivog rešavanja, na miran i racionalan način, pošto nije upitna jedino granica između Srba i Albanaca.

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor: Srpski telegraf)