TRAMP SE OBRATIO NACIJI: Napad na Siriju je direktna posledica NEISPUNJENIH OBEĆANJA RUSIJE

bombardovanje

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp obratio se noćas naciji i rekao da je naredio napad u Siriji zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

Pre godinu dana Asada je izveo divljački hemijski napad protiv svog nevinog naroda. SAD su odgovorile sa 59 raketnih udara koju su uništili 20 odsto sirijske avijacije.

Prošle subote, Asadov režim je upotrebio hemijsko oružje da ubije nevine civile u Dumi, nedaleko od Damaska. Masakr je bio ozbiljna eskalacija upotrebe hemijskog oružja od strane režima – rekao je Tramp.


Kako je rekao, nakon užasa Prvog svetskog rata, civilizovane nacije su se udružile da zabrane hemijsko oružje.

– Takođe imam poruku da su dve vlade najodgovornije za podržku, opremanje i finansiranje kriminalnog Asadovog režima. Iran i Rusija, pitam vas kakve nacije žele da budu povezane sa masovnim ubicom nevinih ljudi, žene i dece – rekao je Tramp.

SJEDINJENE DRŽAVE NAPALE SIRIJU, eksplozije odjekuju Damaskom (FOTO/VIDEO)

Predsednik SAD je rekao da je Vladimir Putin 2013. godine obećao eliminaciju sirijskog hemijskog oružja, i da je Asadov navodni nedavni napad direktan rezultat neispunjenog obećanja Rusije.

– Rusija mora da odluči da li će nastaviti da se kreće mračnim putem ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao sila mira i stabilnosti. Nadamo se da ćemo naći zajednički jezik sa Rusijom, i možda i Iranom, ali možda i ne – rekao je Tramp.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: USA today, D.K.)