TRAMP PRAVI VELIKI ZAOKRET U AMERIČKOJ SPOLJNOJ POLITICI (INFO)

usa

Foto: Tanjug/AP

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama i Donald Tramp su razgovarali telefonski.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest potvrdio je da je do razgovora došlo, ali nije otkrio – ni koliko je sam razgovor potrajao, ni o čemu se razgovaralo.

Sam Tramp je rekao da ranije nije lično poznavao Obamu i da je bio uveren da mu se prilikom prvog susreta i razgovora najverovatnije neće svideti. Potom je priznao da se prevario, odnosno – da mu se Obama dopao. Čak veoma.

[adsenseyu4]

U vreme izborne kampanje, milijarder je više puta rekao da Obamu smatra najgorim predsednikom SAD  u celoj njihovoj istoriji.

U međuvremenu je Megi Haberman, novinarka New York Times, objavila da je Tramp izjavio da Vašington više ne sme da se bavi „pravljenjem nacija” po drugim zemljama u svetu

Amerikanci pod ovom formulacijom često imaju u vidu svoje vojne upade u druge zemlje i postavljanje vlada koje su po volji Sjedinjenim Državama.

Novoizabrani predsednik SAD primerom takvog pogrešnog „pravljenja nacija” smatra američku invaziju (agresiju) na Irak 2003-će godine.

Tramp je i za vreme predsedničke izborne kampanje izjavljivao da nema nameru da organizuje smene politčkih režima po drugim zemljama.

Neki spoljnopolitički eksperti smatraju da će novi američki lider – da bi ovo ostvario – morati da savlada otpor celog establišmenta SAD i da mu pobeda u tom okršaju nije osigurana.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]