TRAMP OSNIVA SPECIJALNI TIM ZA SRBIJU: “Konačna ucena” za Beograd

Amerika

Foto: Rojters

Od Srbije traže da odmah prizna lažnu državu Kosovo. Prete obustavom pregovora sa Evropskom unijom i ekonomskim sankcijama

Sjedinjene Američke Države potpomognute svojim slugama iz Velike Britanije pripremaju ‘konačnu ucenu’ za Srbiju! Amerikanci i Britanci već u junu će od vlasti u Beogradu ultimativno zatražiti da odmah prizna lažnu državu Kosovo i to za ‘ništa’ pošto Srbija neće dobiti ni jedan jedini ustupak!

Zapadni silnici, tvrde naši odlično obavešteni diplomatski izvori, planiraju da narednog meseca u Briselu organizuju ‘novi Rambuje’, na kome će Srbija biti stavljena pred svršen čin. Amerikanci će nam, ako odbijemo da priznamo ‘Kosovo’, zapretiti obustavom pregovora sa Evropskom unijom i novim ekonomskim sankcijama.

GLUMAC NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Sergej Trifunović izvređao ministra u Vladi Srbije, u jednoj od najgledanijih hrvatskih emisija

Hoće da ‘preseku’

U Vašingtonu su čvrsto odlučili da što pre ‘preseku’ kosovski čvor jer su procenili da je Rusija na Balkanu, a naročito u Srbiji, zabrinjavajuće ojačala.

Kosovo

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

– Ideja jeste da u Briselu na jednom mestu okupe najviše predstavnike Srbije i privremenih kosovskih institucija, slično kao u Rambujeu 1999, i bukvalno ih nateraju da potpišu pravno obavezujući sporazum. Problem je, međutim, to što će od Srbije tražiti da prizna Kosovo, a od Prištine samo da osnuje ZSO, što nije nikakav ustupak ili kompromis. Drugim rečima, od Beograda se očekuje da se odrekne svega, a Priština ničega. Pošto znaju da će to teško ići, Srbiji će zapretiti da će u slučaju odbijanja uslediti prekid pregovora sa EU, pa čak i stopiranje stranih investicija, odnosno neka vrsta ekonomskih sankcija… – upozorava naš izvor, visokopozicionirani zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Naša saznanja indirektno je juče potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da nam sledi period koji će biti odlučujući i težak.

– Očekujem velike pritiske. Pokušaćemo da dođemo do kompromisnog rešenja, ali se plašim da mnogi kao kompromis vide samo ono što je njihova volja. Na nama je da ne donosimo odluke na prečac. Videćemo šta se nudi i sami donositi odluke važne za budućnost naroda. Da ćemo biti srećni, nećemo. Ovo je ona pozicija – šta god da uradite, kajaćete se… Borimo se u nemogućoj atmosferi, u rukama nemamo skoro ništa – rekao je Vučić.

MOĆ OD KOJE SE TRESE SVET: Generalna proba Parade pobede u Moskvi (VIDEO)

Predsednik je istakao i da Britanija i SAD rade na tome da se u Savetu bezbednosti UN više ne razgovara o srpskoj pokrajini.

– Neke zemlje misle da su posao završile. Očekujemo od Rusije otvorenu podršku po tom pitanju. Moskva je i u protekla dva puta pomagala, tada smo razgovarali sa pokojnim Vitalijem Čurkinom, koji je iznosio naše stavove kao svoje teze o tome zašto je nemoguće izmeštanje pitanja Kosova iz Saveta bezbednosti. Razgovaraćemo i sa kineskim prijateljima. Borimo se koliko god možemo… – naveo je Vučić.

Vučić

Foto: Tanjug/AP

Tanak led

Politički analitičar Dušan Proroković smatra da Zapad već dugo vremena navlači Vučića na tanak led.

– Ovo bi bila završnica briselskog dijaloga, koja bi Srbiju uvela u destabilizaciju i označila početak kraja perioda stabilnosti. Ne vidim mnogo smisla da učestvujemo u tome. To je račun bez krčmara. Rusija ima sve razloge da stavi veto na učlanjenje Kosova u UN, čak i kad bi Srbija pristala na to. A Zapad samo to interesuje, stolica u Ujedinjenim nacijama za Prištinu… – zaključuje Proroković.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)