TRAMP ISPUNJAVA GLAVNO OBEĆANJE: Niče DŽINOVSKI ZID na granici sa Meksikom (FOTO)

zid

Foto: Rojters

Američki predsednik Donald Tramp nagovestio je da bi danas mogao da naredi izgradnju zida na granici sa Meksikom, a narednih dana se očekuje da će da potpiše nekoliko izvršnih naredbi koje se odnose na imigraciju i bezbednost granica

– U planu je veliki dan za nacionalnu bezbednost. Među mnogim stvarima, izgradićemo zid – objavio je sinoć Tramp na Tviteru, prenosi BBC.

Izgradnja 3.218 kilometara dugog zida duž granice s Meksikom jedno je od glavnih Trampovih obećanja tokom kampanje.

“Njujork tajms” je objavio da bi Tramp ove nedelje mogao da naloži i zabranu izdavanja viza osobama iz Sirije i drugih islamskih zemalja koje su “sklone terorizmu”.

[adsenseyu4]

Ograničenja što se tiče imigracije odnosiće se, kako se očekuje, na sedam afričkih i bliskoistočnih zemalja, uključujući Siriju, Jemen i Irak.

Tramp još razmatra detalje planova za ograničenje dolaska izbeglica u SAD. Sadašnji predlog predviđa najmanje četvoromesečni prekid prihvata izbeglica, kao i privremenu zabranu za ljude iz nekih većinski muslimanskih zemalja, prema navodima jednog predstavnika organizacija za javnu politiku koji prati pitanja izbeglištva.

Foto: Rojters

Tramp je u kampanji govorio da će zaoštriti američku imigracionu politiku, uključujući i jačanje granične bezbednosti i zaustavljanje priliva izbeglica.

On se takođe zalagao za zaustavljanje ulaska državljana iz muslimanskih zemalja u SAD ali je kasnije izmenio stav i rekao da će se koncentrisati na kontrolu onih koji dolaze iz zemalja povezanim s terorizmom.

Očekuje se, između ostalog, da će najaviti planove o smanjenju finansiranja gradova koji ne hapse ili ne pritvaraju imigrante koji žive ilegalno u SAD, što bi moglo i da znači milioni dolara manje za pojedine gradske uprave.

Očekuje se da bi moglo da bude izuzetaka za zaustavljanje priliva izbeglica za one koji beže od verskog gonjenja ako je njihova vera manjinska u njihovoj zemlji. To bi moglo da se odnosi na hrišćane u većinski muslimanskim zemljama.

[adsenseyu1]

Takođe se očekuje da će zaustaviti prihvat nekih izbeglica dok proces kontrole ne postane stroži.

Dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) iz Vašingtona piše da je verovatno da će humanitarne organizacije i organizacije za imigraciju biti ogorčene zbog ovih mera.

Urednik BBC-a za Severnu Ameriku kaže da je ove nedelje novi američki predsednik donosio niz mera vezanih za svoja najistaknutija izborna obećanja.

– U ponedeljak i utorak bilo je zaposlenje i trgovina, a danas granična bezbednost – rekao je on.

Brdo ukaza za svega nekoliko dana

Novi predsednik SAD je za samo nekoliko dana doneo čak više od 20 važnih odluka, počevši tako da ispunjava svoja predizborna obećanja. Nakon što je preuzela federalnu vladu, Trampova administracija predala je ukaz protiv Zakona o zdravstvenom osiguranju (čuveni „Obamaker“, na koji je Trampov prethodnik toliko ponosan).

Ovo su neki od najvažnijih koraka koje je preuzela Trampova administracija:

Foto: rojters

– Preuzeli vođenje federalne Vlade

– Potpisan ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju, Obamaker, koji je i obećao da će ukinuti tokom kampanje

– Tramp naredio agencijama da zamrznu nove propise, kako bi ih njegova administracija pregledala

– Dobio zeleno svetlo od Ministarstva pravde da njegov zet, Džared Kušner, preuzme ulogu specijalnog savetnika u Beloj kući

– Tramp otpustio sve ambasadore koje je imenovala Obamina admnistracija, bez pripremljenih zamena

– Sastao se sa ljudima iz CIA, obrativši se zaposlenima, kad je preuzeo i nuklearne kodove

– Novi predsednik razgovarao sa meksičkim predsednikom i najavio njihov susret krajem januara

– Tramp razgovarao sa kanadskim premijerom o ekonomskim vezama te dve države

– Najavio sastanke sa liderima iz Meksika i Kanade kao početak novih pregovora o NAFTA (Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini)

Foto: Rojters

– Najavio prvi susret sa stranim liderom, britanskom premijerkom Terezom Mej, koji će se desiti u petak

– Počeo sa razgovorima o premeštanju američke ambasade u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalim

– Suočio se sa prvom državnom katastrofom kao predsednik države, smrtonosnim olujama i uraganima koji divljaju američkom državom Džordžijom

– Rekao Državnom park servisu da ne tvituje, nakon što su retvitovali fotku koja upoređuje inauguracije Obame i Trampa

– Podigao tenziju u Iraku, kad je izrazio žaljenje što nisu preuzeli naftu u toj državi, rekavši CIA: “Trebalo je da zadržimo naftu. Možda bismo imali drugu šansu”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Agencije , V. Filipović)

[adsenseyu2]