TEŽAK UDARAC ZA ĐETIĆE! Vikipedija ih skinula sa liste: ” VAŠ JEZIK NE POSTOJI, to je grana srpsko-hrvatskog jezika”

Crna Gora

Foto: AP/Jorge Saenz

Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda.

Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku “Pobjedu” publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili Vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.

– Mi to doživljavamo kao diskriminaciju – naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

ZBOG DUGA OD 6.500 EVRA izvršitelji joj uzeli stan koji vredi 90.000 evra! Baka Branka ostala bez krova nad glavom

Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)