TENKOVSKI DVOBOJ: Evo šta su Rusi poručili američkim vojnim stručnjacima! (INFO)

tenk

(Foto: Jutjub)

Proizvođači vojnih vozila i oružja ubrzano rade na modernizaciji i unapređivanju oklopnih transportera kako bi vojska SAD mogla da parira ruskoj.

Američka vojska će zato uskoro dobiti prvi prototip nadograđenog oklopnog borbenog vozila strajker sa 30 milimetarskim topom sa većim dometom, prensoi “Business Insider”.

Ovaj top će biti smrtonosniji, precizniji i moći će da pogodi bar dva puta dalju metu od sadašnjeg oružja kojim je opremljen strajker.

[adsenseyu4]

– Najvažnija je pokretna zaštita pešadijskih brigada. U našem planu za modernizaciju borbenih vozila navedeno je da svako vozilo treba da kombinuje pokretljivost, zaštitu i vatrenu moć – rekao je general-major Dejvid Baset, izvršni oficir programa američke vojske za borbene sisteme novinarima na godišnjoj konferenciji Asocijacije američke vojske (AUSA).

Priključak za jače oružje omogućiće da se “uništavaju vozila ovakvog tipa“ i čisti put za pešadiju protivtenkovskim raketnim kompleksima tipa “dževelin“.

Pentagon je još na proleće najavio modernizaciju “strajkera”. Kompanija “General Dynamic Land Systems” prva nadograđena vozila će vojsci SAD dostaviti u decembru. Procenjuje se da će modernizacija svakog pojedinačnog “strajkera“ koštati oko 3,8 miliona dolara. Novi strajkeri će biti deo jedinice vojske SAD u Evropi.

Iako SAD nisu zvanično rekle da ovim oružjem žele da se suprotstave ruskim snagama, često su govorile o ruskoj agresiji u Ukrajini. Strajkeri imaju prednost u odnosu na tenkove jer mogu da prođu putevima koji su nepristupačni većim vozilima.S druge strane, Rusi se uzdaju u svoju moćnu “armatu” i smatraju da Pentagon “nema dovoljno novca” da bi mogao da napravi rivala ovom tenku, navodi “Sputnjik”

[adsenseyu1]

Američko Ministarstvo odbrane imalo je problema da prilagodi velike budžetske rezove na vojne troškove nametnute poslednjih nekoliko godina, što je, između ostalog, dovelo do toga da američkoj vojsci nedostaju sredstva za razvoj i proizvodnju nove generacije oklopnih vozila M1A2 „Abrams“ i borbeno vozilo „Bredli“.

– Voleo bih da danas imam programe za zamenu “Abramsa” i “Bredlija” i izložim planove da to uradim. Ali to se ne uklapa u opseg investicija ovog budžeta – rekao je Baset.

Ova vozila su upotrebi već decenijama, a američka vojska ih postepeno poboljšava.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]