TEMELJI ZA “NOVU CRNU GORU”: Kreiranje identiteta jednog naroda na antisrpstvu i lažima

Crna Gora imala je tri predsednika, Foto: Tanjug/AP

Crnogorski parlament većinom glasova usvojio je rezoluciju u četvrtak veče, a kakve promene ona donosi, tek ostaje da se vidi. U samoj raspravi, predlagači rezolucije isticali su da je ona samo jedan od načina da se okončaju podele, te da ima miroljubivu i deklarativnu funkciju, dok su u redovima opozicije iskazali bojazan da takav akt produbljuje razlike i podele.

Publicista i bivši gradonačelnik Cetinja Jovan Markuš kazao je da rezolucije generalno, pa ni ova donesena povodom Podgoričke skupštine, u principu nemaju pravne posledice. Međutim, on smatra da novousvojena rezolucija ima poseban cilj.

Markuš veruje da predlagači rezolucije nameravaju da kroz njeno usvajanje naprave temelje za izmenu bića Crne Gore, kao i da je ona usmerena direktno protiv Srpske pravoslavne crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske. Kako ističe, iako je Ustavom država odvojena od Crkve, može se očekivati da se u narednom periodu pokrene pitanje imovine SPC.

– Danas samo slepi ne vide da je na delu pokušaj “drobljenja” pravoslavne civilizacije, kako je to američki politikolog Semjuel Hantington pretpostavljao, a Crna Gora je samo jedan od kamenova iz tog temelja Božje građevine, čije biće treba razoriti poput Crkve Svetog Petra Cetinjskog i Njegoševe grobnice na Lovćenu. Ova priča o 1918. usmerena je ka procesu kreiranja novog identiteta zasnovanog na lažima i stvaranju neke nove Crne Gore, koja će biti zasnovana na antisrbijanstvu, antisrpstvu i antipravoslavlju i koja će biti uklopljena u strategiju NATO o zaokruživanju ovog prostora i razaranja ove naše civilizacije. Zato treba da budemo pripravni na sve ono što dolazi – smatra Markuš.

SRPSKA SUZA NEMA RODITELJA! Aleksandar Vučić o oslobađanju Nasera Orića

On navodi da ukoliko bi želeli zaista da promene odluke koje su donesene na Podgoričkoj skupštini, trebalo bi da ponište i odluku o ujedinjenju iz 1920, koja je donesena pod kontrolom međunarodnih sila, za koju su pristanak dali i kralj i Vlada Crne Gore u emigraciji, a o čemu svedoče reči vođe Božićnog ustanka, Jovana Plamenca.

– Ukoliko je skupština 1918. bila zaista nelegalna, kako tvrde, šta je sa odlukama koje su bile potpuno legalne? Onda će morati da donose nove rezolucije kojima će ih menjati – ističe Jovan Markuš.

S druge strane, Andrija Popović (Liberalna partija), koji je u Skupštini podržao rezoluciju, smatra da se njome stavlja tačka na podele i kreće rasterećeno u “svetlu budućnost”.

ZASTRAŠUJUĆA ISPOVEST MAJKE KOJA JE GLEDALA KAKO JOJ MUŽ UBIJA DETE: Drogiran je pesnicama tukao bebu!

– Ipak smo mi građanska država, jedan narod različitih vera i nacija, a verujem i da smo i mi kao predstavnici građana shvatili da ne smemo ići u produbljivanje bilo kakvih podela. Nikada se ne smeju vratiti ni dvadesete, četrdesete, ni devedesete godine, kada je na ovim prostorima dolazilo do bratoubilačkih ratova – kazao je Popović.

Kako je dodao, biće teško u praksi primeniti bilo koji član iz rezolucije, ali to ostaje na volju nadležnih organa a ne parlamenta, i rezolucija nema ništa što već nije rešeno protokom vremena i sadržajem Ustava Crne Gore.

more

Foto: printscreen/instagram

– Neophodno je voditi računa o tome da država ostane odvojena od Crkve. Svakako bi trebalo doneti novi zakon o verskim zajednicama, koji bi mnogo toga rešio, i verujem da će biti pravedan i neće ugroziti ničije verske slobode – naveo je Popović, komentarišući navode da rezolucija može pokrenuti pitanja u vezi sa SPC.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)