TAJNA VEZA NAJMOĆNIJIH LJUDI NA SVETU: Putin upoznat sa Trampovim planovima bolje od Amerikanaca (INFO)

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Od dugih telefonskih razgovora sa Vladimirom Putinom do iznenadnog sastanka sa premijerom Japana Šinzoom Abeom, novi američki predsednik Donald Tramp uveliko je počeo da vuče diplomatske poteze, i to bez ikakve konsultacije sa administracijom Baraka Obame.

Tramp je u ponedeljak po drugi put razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom, dok se sa Abeom susreo u četvrtak u Njujorku. Međutim, Trampov tim za tranziciju se Pentagonu i kolegama iz odlazeće administracije Baraka Obame obratio tek u četvrtak uveče, otkrio je visoki vojni oficir za američke medije, i dodao da o kontaktima sa stranim državnicima nije bilo ni reči.

[adsenseyu4]

– To pokazuje da je počeo da vodi spoljnu politiku na svoju ruku, bez konsultacija sa adekvatnim državnim službama – rekao je zvaničnik.

Ovo je samo jedan u nizu neuobičajenih poteza Donalda Trampa, imajući u vidu praksu koju su sprovodili njegovi prethodnici. Naime, nijedan od ranijih predsednika nije kontaktirao sa stranim liderima pre konsultacije sa Pentagonom, ili administracijom svog prethodnika. Ti saveti pre svega su se odnosili na informacije o stranim državnicima, trenutnu politiku prema određenim zemljama i slično.

Trampov potez izazvao je blagu paniku u američkim diplomatskim krugovima, jer niti ko zna o čemu je pričao sa Putinom i Abeom, niti da li se nešto sa njima dogovorio.

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Ono što je sigurno je da sz svetski lideri bez sumnje osetili da je ovo momenat u kome mogu da probaju da utiču na oblikovanje nove američke politike pod Trampom, strahuju američki mediji, pre svega oni koji nemaju mnogo lepih reči za Trampa.

[adsenseyu1]

Nema pravila po kom novi predsednik mora da konsultuje prethodnu administraciju. Ali ono što jeste neobično je to da ni Trampova administracija nema blage veze o čemu je novi predsednik pregovarao sa stranim liderima, i to u ime SAD. Pentagon i Stejt department zabrinuto saopštili da nemaju “nikakve informacije o tim razgovorima”.

Da li je Tramp možda obećao nešto što ne može da ispuni? Da li je promenio spoljnu politiku? Niko ne zna, i to je ono što najviše brine američke državne službe.

– Možda se izabrani predsednik obavezao na neke stvari koje bi u daljoj perspektivi mogle da budu štetne po Ameriku. Možda nije dobro razumeo posledice potencijalnih dogovora. Ako je do toga došlo, onda je teško pogaziti takva obećanja, jer bi to dovelo do pogoršanja odnosa sa tim zemljama – rekao je Lorens Korb, bivši član Reganovog tima i analitičar nacionalne bezbednosti u Centru za američki progres.

Nije čak sigurno ni putem kojih linija su Tramp i Putin razgovarali, da li su one bile obezbeđene, da li je neko prisluškivao… Da Rusi znaju više od Amerikanaca pokazalo se i posle 30-minutnog razgovora dvojice lidera, kada je jedino ruska državna agencija Tass imala informacije o razgovoru. Navedeno je da su dvojica lidera razgovarala o ratu u Siriji, situaciji u Ukrajini, kao i da su dogovorili susret ubrzo nakon Trampove inauguracije 20. januara.

Tramp nesumnjivo želi mnogo bolje odnose sa Rusijom, što je nebrojeno puta ponovio u kampanji. ipak, misteriozni način na koji to želi da postigne unervozio je američku državnu mašinu, koja nije navikla da tapka u mraku.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]