SVET POSMATRA: RUSIJA U KAZAHSTANU TESTIRA NOVO ORUŽJE – ‘Ubica PRO’!

oruzje-testiranje
LET IZMEĐU KAPUSTIN JARA I POLIGONA U KAZAHSTANU – DA SE SVE SAKRIJE OD STRANACA

RS-26 „Rubež“ opremljen je sa više bojevih glava i sistemom za savladavanje neprijateljske PRO, a ima veće manevarske sposobnosti nego „Jars“
ZA SREDINU marta zakazano je kontrolno lansiranje nove ruske balističke rakete „Rubež“.

Odluka o njenom uključivanju u naoružanje biće doneta na osnovu rezultata tog i narednih testiranja, piše agencija TASS. To bi moglo da se dogodi do kraja 2015. godine.

RS-26 „Rubež“ predstavlja značajnu modikaciju interkontinentalne rakete „Яrs“. Kao i prethodnica, ona se sastoji od tri stepena i koristi čvrsto gorivo.

[adsenseyu5]

Pri tom, „Rubež“ je lakši od „Jarsa“, ima novu bojevu glavu i mobilni lansirni sistem. Ne postoji njegova stacionarna varijanta. Zanimljivo je da su se lansiranja u okviru ispitivanja RS-26 izvodila sa poligona Kapustin Jar, a gađane su mete na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu.

Sari-Šagan se od ostalih poligona razlikuje po tome što ima sredstva za praćenje lansiranja raketa i lokacija mu je takva da strane obaveštajne službe ne mogu da prate tok leta i pogađanje mete.

Zato se Sari-Šagan koristi za ispitivanje novog oružja.

Godine 2013, posle prvog uspešnog lansiranja „Rubeža“, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF general-pukovnik Zarudnicki je izjavio da će raketa značajno povećati mogućnosti Raketnih strateških snaga Rusije, pošto ima poboljšane manevarske karakteristike.

RS-26 je opremljen sa više bojevih glava i sistemom za savladavanje neprijateljske PRO. Mogućnosti tog sistema su takve da je raketa prozvana „Ubicom PRO“.

[adsenseyu1]

(Fakti)