SVET NA NOGAMA ZBOG NOVOG RUSKOG SUPERORUŽJA: Putinove hiperzvučne rakete ubijaju brzinom od 15.000 km/h

raketa

Foto: AP /Tanjug

Rusija će novo oružje dobiti do 2020. godine, kako je saopštio izvršni direktor korporacije “Taktičko raketno naoružanje” Boris Obnosov

Šef Odeljenja za vojnovazdušne operacije Danskog vojnog univerziteta Karsten Marup upozorava da hiperzvučne rakete ugrožavaju postojeće sisteme za protivraketnu odbranu, te da će ruske rakete leteti oko 15 hiljada kilometara na sat.

– Pomoću hiperzvučnih raketa moći će da jako brzo pogode bilo koji cilj bilo gde u svetu: toliko brzo da oni koji se brane od raketnog napada jednostavno neće moći ništa da učine –objašnjava Marup.

[adsenseyu4]

Ova ekstremna brzina biće problem čak i za američku protivraketnu odbranu koja se smatra jednom od najnaprednijih na svetu.

– Današnja protivraketna odbrana Amerikanaca osmišljena je za borbu protiv interkontinentalnih balističkih raketa. Nisam siguran da može da se nosi sa hiperzvučnim raketama koje se kreću potpuno drugom brzinom – navodi danski vojni stručnjak.

vladimir

Foto: Tanjug/AP

SAD, kao odgovor, planiraju stvaranje prvog hiperzvučnog bombardera koji može da pogodi cilj bilo gde na planeti za samo 30 minuta. Bez hiperzvučne tehnologije to bi potrajalo i do 18 sati.

Marup smatra da nove tehnologije pred svetske lidere postavljaju nove zahteve.

[adsenseyu1]

– U ljutnji se ne sme pretiti hiperzvučnim oružjem, jer neće biti vremena za predomišljanje – navodi on i procenjuje da bi prelazak na hiperzvučno oružje mogao da odigra ključnu ulogu u odnosima dve supersile.

Izvršni direktor korporacije “Taktičko raketno naoružanje” Boris Obnosov saopštio je da će Rusijanovo oružje dobiti do 2020. godine.

[adsenseyu5]

(Telegraf.rs/ Srna)

[adsenseyu2]