SVET NA KORAK OD NUKLEARNOG RATA: Ruski i NATO avioni su svakodnevno u “bliskim kontaktima” pod punim ratnim naoružanjem

avioni
Ruske vojne snage i trupe NATO svakodnevno su u “bliskim kontaktima” pod punim ratnim naoružanjem, upozoravaju analitički portali i ukazuju da bi bilo koji veći incident mogao da pokrene veliki sukob.

Ruski MIG-29 na zadatku

Rusija oštro reaguje na održavanje NATO vežbi na prostoru severne Evrope kao na sve veće gomilanje trupa i vojne opreme u neposrednoj blizini ruskih granica.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov tvrdi da NATO na prostor Baltika doprema avione koji mogu nositi nuklearno naoružanje.

“Stvarnost je ekstremno negativna. Ruske vlasti preduzimaju sve korake kako bi čvrsto branile bezbednost Rusije i njenih stanovnika”, navodi Meškov.

[adsenseyu4]

U isto vreme, NATO kritikuje sve brojnije ruske izviđačke letove nad Evropom.

Ruski piloti se približavaju granicama NATO zemalja, prilaze NATO brodovima vrlo blizu i lete bez objavljenog plana leta, bez uključivanja transpondera i bez komunikacije sa kontrolom letenja.

Francuski miraž

Rusko ministarstvo obrane tvrdi, međutim, da ruske avio-snage svoje letove izvode u striktnom skladu sa međunarodnim regulacijama o vazdušnom saobraćaju te da ruski vojni avioni ne ulaze u vazdušni prostor drugih država.

NATO tvrdi drugačije i navodi da sve češće podiže svoje lovce upravo zbog ruskih izviđačkih letova.

 Pojačana aktivnost sa obje strane izaziva znatne tenzije i povećava opasnost od mogućeg velikog incidenta – navode analitičari. Ne treba posebno isticati u šta se neki incident može pretvoriti, imajući u vidu da je reč o dve nuklearne sile.

Odnosi Alijanse i Rusije su na najnižem nivou od raspada SSSR, a povod je ukrajinska kriza koja nije rešena.

Rusija za sledeću godinu planira 4.000 vojnih vežbi

Rusija je danas saopštila će izvršiti više od 4.000 vojnih vežbi naredne godine, a najveća će uključivati “desetine hiljada” vojnika narednog leta.

Rusija je povećala broj vojnih vežbi u cilju testiranja i poboljšanja vojnih sposobnosti u vreme pogoršanja odnosa sa Zapadom.

[adsenseyu4]

“Vežbe će biti izvedene tokom leta istovremeno na nekoliko poligona unutar Rusije i inostranstvu”, rekao je Jaroslav Rošupkin, portparol ruske Centralne vojne oblasti u vezi sa planiranim vežbama “Centar 2015”.

One će biti produžavane vremenom i ujediniće pod jedinstvenom komandom desetine hiljada vojnika Centralne vojne oblasti, razne rodove i tipove oružanih snaga, kao i različita ministarstva i bezbjednosne gencije.

On je dodao da će tokom manevara biti testirano novo oružje.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da naredne godine planira povećanje vežbi sa više od 3.000 izvedenih ove godine.

Na pragu novog hladnog rata?

Jedna četvrtina Rusa smatra da je hladni rat već nastupio, a tri od 10 ruskih ispitinika da bi moglo da dođe do hladnog rata između Rusije i Zapada, rezultat je ankete koju je prenela agencija TASS.

Otprilike četvrtina anketiranih Rusa optužila je Ameriku i Evropu za povratak u dane konfrontacije, a jedan od pet ispitanika veruje da bi ruski predsednik i vlada mogli da otople odnose.

Mogućnost izbijanja hladnog rata raste vremenom, smatraju ispitanici. Anketa je urađena na uzorku od 16.000 ljudi iz 46 ruskih regiona.

Na istu temu se oglasio i poslednji predsednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov, koji je danas rekao za TASS da svet vidi znake novog hladnog rata i pozvao je da se prestane podizanje ograde oko Rusije.

“Sada su se ponovo pojavili znaci hladnog rata. Ceo taj proces može i treba da bude zaustavljen. Zaustavljen je 80-tih godina. Mi smo bili za deeskalizaciju i ponovno ujedinjenje Nemačke. To vreme je bilo teže nego sadašsnje. I sada možemo isto da uradimo”, rekao je Gorbačov.

(Tanjug)