ŠVEĐANI SU SE RADOVALI ŠESTOČASOVNOM RADNOM VREMENU: Nakon dve godine stigli su rezultati

Švedska

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Šveđani koji su se radovali šestočasovnom radnom danu upravo su dobili loše vesti – troškovi skraćenja radnog vremena odneli su prevagu nad benefitima.

Dvogodišnji eksperiment sa smanjenjem radnog vremena za dva sata uz zadržavanje nivoa plata medicinskim sestrama u staračkom domu Svartedalen u švedskom gradu Geteborgu privodi se kraju, prenosi agencija “Blumberg”.

[adsenseyu4]

Skraćenje radnog vremena je imalo vrlo pozitivne rezultate, jer su se medicinske sestre u domu osećale zdravije, što je smanjilo bolovanja i podiglo kvalitet nege pacijenata. Međutim, grad ne planira da ovu meru uvede za stalno ili da je širi na druge domove. Da bi to učinili bilo bi potrebno mnogo više novca, pa i pomoć nacionalne vlade.

Da bi pokrio skraćenje radnih sati za 68 medicinskih sestara u domu, grad je morao da zaposli dodatnih 17 osoba, uz troškove od oko 12 miliona kruna (1,3 miliona dolara).

“To je vezano za veće troškove, apsolutno”, rekao je Danijel Bernmar, lokalni političar iz redova levice nadležan za opštinsku brigu o starijim osobama.

Prema njegovim rečima, “preterano je skupo da se sprovede opšte skraćenje radnog vremena u razumnom vremenskom roku”.

Geteborški eksperiment za skraćenje radnog dana najnoviji je u nizu sličnih sprovedenih u Švedskoj, zemlji koja se ponosi svojom velikodušnom državnom socijalnom pomoći. Eksperiment je pomno praćen na globalnom nivou, pri čemu su aktivisti za radna prava navodili naprednu Švedsku kao uzor za skraćenje radnog vremena, dodaje njujorška agencija.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]