“SVADBENI TANGO AMERIKE I FRANCUSKE” Pariz ZAPRETIO zemljama koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova

Tramp

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Zemlje koje su priznale lažnu državu Kosovo, ali preispituju taj stav, suočiće se sa protestom Francuske ukoliko preseku da povuku odluku.

Šef diplomatije Ivica Dačić juče je otkrio da jedna stalna članica Saveta bezbednosti UN i uticajna članica EU namerava da uputi protest svakoj državi koja ubuduće povuče priznavanje Kosova, ali nije otkrio o kojoj zemlji je reč.

– Predstavnik te zemlje rekao je našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije da neke zemlje povuku nezavisnost Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom i da je to pitanje rešeno – rekao je Dačić.

Šef diplomatije se potom zapitao:

– Ne očekuje li se od Srbije valjda da radimo protiv sebe? Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznavati, a ko neće? Pa kako se ne kosi sa interesima drugih zemalja kad neka zemlja prizna Kosovo?

LAŽNI MORALISTI: Država koja jedina slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju

Među stalnim članicama Saveta bezbednosti iz EU su Francuska i Velika Britanija, a priznavanje Kosova do sada su povukli Gvineja Bisao, Surinam i Burundi.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović je rekao da, ukoliko je Francuska u pitanju, takav stav ne treba da čudi jer Pariz želi da zadovolji Ameriku sa kojom “igra svadbeni tango”.

Albanija

Foto: Tanjug/AP

– Amerika je sa Francuskom uspostavila specijalne odnose, a naše istorijsko prijateljstvo sa Francuskom je bilo kratkotrajno i ona nije bila baš nesebična u pomoći koju nam je pružala kao saveznik – kaže Jovanović.

On kaže da Francuska danas ima veliki uticaj na afričke frankofonske zemlje poput Senegala, koji je među prvima priznao Kosovo, kao i na Mali, Gvineju, Centralnoafričku Republiku…

Kosovo je do sada priznalo 106 zemalja.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)