SUKOB NA POMOLU: Tramp obećao odgovor na hemijski napad, Rusija preti: Posledice će biti nesagledive!

pregovori

Foto: Tanjug/AP

SAD i Rusija su se približile direktnom sukobu zbog Sirije u ponedeljak kada je Donald Tramp rekao da će uskoro SAD odgovoriti na hemijski napad na Dumu, a Moskva je upozorila da će svaka američka vojna akcija izazvati “nesagledive posledice”.

Tramp se sastao sa američkim generalima u Beloj kući u ponedeljak uveče kako bi razgovarali o pitanjima odbrane SAD-a, prenosi “Gardijan”. Konkretno, Tramp je rekao da će verovatnije odlučiti kako da reaguju na napad otrovnim gasom u Dumi, gradu pod kontrolom pobunjenika u kojem je navodno poginulo više od 40 ljudi i više stotina povređeno.

Pre sastanka Tramp je najavio da će potencijalni odgovor objaviti u narednih 24 do 48 sati.

SAD i saveznici optužili su režim Bašara al Asada za izvršenje napada, a Tramp je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin, podržavajući Asads, snosi određenu odgovornost.

Rusija tvrdi da nije bilo napada hemijskog oružja na Dumu ili da su, ako ga je bilo, za napad krivi pobunjenici koje podržava Zapad.

INCIDENT NA SRPSKOM NEBU: Bespilotna letelica izviđala kretanje Vojske Srbije, naši avioni poleteli da je OBORE?!

– Zato ćemo odlučiti večeras ili vrlo kratko nakon toga. I čućete odluku. Ali ne možemo dozvoliti zlodela kojima smo svi bili svedoci … ne možemo to dozvoliti. Imamo dosta opcija, vojnih – izjavio je Tramp novinarima prilikom ulaska na sastanak u pratnji novog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Sastanak nije potrajao ni sat vremena, a nakon njega Tramp nije ništa rekao i očekuje se da će se kasnije danas ili sutra saznati šta je dogovoreno…

U međuvremenu je Bela kuća optužila Rusiju da je izdala obavezu koju je preuzela da će okončati sirijski program hemijskog oružja, u kontekstu napada izvedenog u Siriji.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders kazala je novinarima da je taj napad u skladu sa šemom korišćenja hemijskog oružja koju je uspostavio predsednik Sirije Bašar al Asad, kao i da Rusija i Iran takodje snose odgovornost zbog materijalne pomoći Asadovoj vladi.

– Sada je jasno da je Rusija izdala obaveze da će garantovati okončanje programa hemijskog oružja sirijskog režima – rekla je Sandersova.

Tenzije između SAD i Rusije su eskalirali na sednici Saveta bezbednosti UN.

VELIKA PLJAČKA SRPSKE IMOVINE NA KiM: Albanci koriste i mrtve Srbe da otmu milijarde evra

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio da je Moskva upozorila SAD o “teškim posledicama” ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izveštaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu, dok je američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD “odgovoriti”, bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje po pitanju tog napada ili ne, prenosi Rojters.

– Nije bilo nikakvog napada hemijskim oružjem – rekao je Nebenzja na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

SIRIJSKI PAKAO: Otkriveni motivi Izraela u pohodu na Siriju

On je naveo da je Rusija “relevantnim kanalima već uputila poruku SAD da bi korišćenje oružane sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije – gde se, na zahtev legitimne vlade te zemlje, nalaze ruske trupe – moglo da vodi teškim posledicama”, naveo je Nebenzja.

On je takođe rekao da istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treva već sutra da odlete u Siriju kako bi proverili optužbe vezane za napad i istovremeno ponudio da ih pritom štite sirijske vlasti i ruske trupe.

Hejlij je rekla da se “stiglo do momenta kada svet mora da vidi ostvarenje pravde”.

– Istorija će pamtiti ovo kao momenat kada je Savet bezbednosti ili obavio sopstvenu dužnost ili pokazao krajnji i potpuni neuspeh u zaštiti naroda Sirije. Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti – poručila je ona.

Nekoliko sati pre sednice Tramp je rekao da je njegova administracija na ivici da odluči o odgovoru na napad u Dumi.

Upitan da li i Putin snosi odgovornost za Dumu, Tramp je rekao: “Da, mogao bi. A ako je tako, biće veoma teško. Svako će platiti cenu. On će. Svi će.”

CRNA GORA NA IVICI VANREDNOG STANJA: Besni rat MAFIJAŠKIH KLANOVA, sve više nevinih žrtava

Mej: Rusija stalnim vetom u UN omogućava Asadovu agresiju

Sirijski režim i “njegova podrška uključujući i Rusiju”, moraju da budu pozvani na odgovornost ukoliko bude otkriveno da je vlada Sirije odgovorna za navodni napad hemijskim oružjem u toj zemlji, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.

– Rusija je u prethodnim godinama stalnom upotrebom veta u Ujedinjenim nacijama omogućila da ove norme budu prekršene i uklonila je mehanizme koji nama omogućavaju da istražimo i da pozovemo na odgovornost za hemijske napade u Siriji. Ovo mora da prestane – rekla je Mej, prenosi AP.

PUKOM SREĆOM NIKO NIJE STRADAO: Crnogorska policija pretiče preko pune linije na krivini dok vozilo dolazi iz suprotnog smera (VIDEO)

Ona je rekla da oni koji podržavaju “brutalna dela (sirijskog predsednika Bašara al) Asada i njegovog režima… moraju veoma pažljivo da razmotre stav koji su zauzeli”.

– Događaji u Dumi uklapaju se u širi problematični obrazac dela agresije i zloupotrebe dugododišnjih međunarodnih normi o neširenju i upotrebi hemijskog oružja – istakla je Mej.

(Dnevne.rs/Izvor: I.Z.K., agencije)