SUDBINA PILOTA NIJE POZNATA: TURCI OBORILI RUSKI SUHOJ, džihadisti objavili snimak hvatanja dva pilota (VIDEO)

obaranje

Foto: printskrin

Dvojica ruskih pilota koji su danas oboreni na sirijsko- turskoj granici uhvatili su džihadisti koji su snimak hvatanja objavili na društvenim mrežama.

Prema poslednjim informacijam pilote suhoja uhvatili su navodno Turkmeni koji se bore u redovima džihadista. Sudbina pilota još uvek nije poznata i koja je tačno grupa uhvatila pilote. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u potragu za uhvaćenim pilotima krenuli i ruski borbeni helikopteri sa aerodroma u Latakiji.

[adsenseyu5]

Naime suhoj je oboren dok je leteo na visni od 6.000 metara, a inače ovo je prvi put od postojanja NATO pakta da je jedan od članica oborila ruski borbeni avion.

https://twitter.com/zubovnik/status/669088177341222912?ref_src=twsrc%5Etfw

Podsetimo rano jutros dva turska lovca F 16 oborila su ruski borbeni avion Su-24 koji je prema tvrdnjama zvaničnih turskih vlasti upao u turski vazdušni prostor i odbio da ga napusti posle čak 10 upozorenja.

[adsenseyu1]

Suhoj je posle obaranja pao u dubinu sirijske teritorije, a dvojica pilota su se spasla iskakanjem iz zapaljene letelice.

Zvanična Moskva je potvrdila obranje aviona, ali je negirala da je avion narušio turski vazdušni prostor.

– Upravo sam se sastao sa ministrom inostranih poslova Turske Feridunom Sinirlioglom da razgovaramo o vojnoj akciji Ruske Federacije u i oko Sirije. Tema razgovora uključuli su neprihvatljiva kršenja turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Nakon obaranja Su-24 u Siriji još 11 ruskih aviona tog tipa

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka vazdušne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika. U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promenljivom geometrijom krila, koji je korišćen i za izviđanje i elektronsko ratovanje. Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letelica tog tipa u ruskim vazduhoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici. Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan). Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona. Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Avganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji “Pustinjska oluja” u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

(EPK)