Stručnjaci konačno stigli do tunela sa MISTERIOZNIM NACISTIČKIM VOZOM! Evo šta su tamo otkrili (INFO)

zlato

Foto: glavnevesti

Vlasti grada Valbžih na jugozapadu Poljske predstavile su juče rezultate pretraga terena u potrazi za nacističkim zlatnim vozom sakrivenim, prema poratnim legendama, u podzemnom kompleksu tamošnjih planina ali ni za korak se nisu približile rešenju enigme.
[adsenseyu6]

Postojanje tunela je nesporno, ali dok jedna ekipa tvrdi da je u njemu voz dug 92 metra, druga to kategorično poriče i voz naziva fantomskim.

– Rezultati su dijametralno suprotni i zato ćemo ih sada detaljno analizirati – kazao je nakon današnje prezentacije pretrage terena na 65. kilometru pruge za Vroclav koju su sredinom novembra obavili Poljak Pjotr Koper i Nemac Andreas Rihter.

Nezavisno ispitivanja terena je povereno naučnicima iz Rudarsko-metalurške akademije iz Krakova.

Izveštaji dve novembarske potrage za zlatnim vozom koji je, prema legendi, u žurbi pred nadiranje Crvene armije na kraju Drugog svetskog rata odvezao iz Vroclava 300 tona zlata, ušao u jedan tunela kraj Valbžiha i nikada ga više niko nije video.

Ležali su do danas u sefu, jer su gradske vlasti htele da ih predstave zajedno.

– Na jednom od mesta koje smo pretraživali pojavila se praznina, tunel širok pet metara, visok devet – kazao je Koper čija ekipa je na teren izašla u novembru prva.

Prema tvrdnjama njegove ekipe anomalije potvrđuju da je u tunelu dugom preko 100 metara voz dug 92 metra a strunjčak te ekipe, profesor Vroclavskog univerziteta Adam Šinkjevič bio je malo oprezniji i potvrdio da su uređaji u tunelu pod zemljom otkrili prisustvo metala sa jakim elektromagnetskim poljem i da to može da ukazuje na vozali da bi bila neophodna dalja pretraživanja terena.

– Tunel postoji možda ali voza sigurno nema. Sve su to prirodne geološke anomalije terena – kategorično je porekao otkriće starog nacističkog voza profesor Januš Madej iz Rudarsko-metalurške akademije u Krakovu.

Madej je novinarima predstavio za poređenje i slike kako bi izgledalo kada bi se zaista pod zemljom u tunelu nalazio stari oklopni voz sa lomotivom.

Vlasti Valbžiha za sada nisu odlučile da li će krenuti same ili dozvoliti dalje invazivne pretrage terena na kome je prijavljeno otkriće zlatnog voza ili će voz nepronadjen ponovo otići u legendu.

Koper i Rihter izazvali su pravu zlatnu groznicu ne samo u Poljskoj, već i u svetu kada su početkom avgusta prijavili svoje senzacionalno otkriće – da su našli starinemački oklopni voz koji je krenuo iz Vroclava sa tajanstvenim teretom, a zameo mu se svaki trag kraj Valbžiha u planinama gde su nacisti gradili veliku mrežu tunela i bunkere u kompleksu velike podzemne tvrđave.

Putem iz lokalnih u svetske medije navodno otkriće oklopnog voza dugog preko 100 metara zagolicalo je maštu lovaca na blago u svetu toliko da mnogi potajno očekuju da bi u vozu mogla da se nađe i slavna ćilibarska odaja koju su nacisti ukrali iz Carskog sela u Rusiji a zameo joj se svaki trag.

U svakom slučaju, za Vlabžih i ceo region bila je to sjajna turistička promocija, grad su jesenas zaposeli znatiželjnici, amaterski tragači za blagom i novinarske ekipe iz celog sveta i Valbžih je dobio reklamu kakvu bi teško mogao ikada da plati.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/ Izvor: Beta/N. D.)