STRAVIČNA PROGNOZA NAUČNIKA: Našoj planeti ostalo još 11 godina

planeta

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ako se globalno zagrevanje nastavi trenutnim tempom, klima na Zemlji će 2030. godine uveliko podsećati na onu koja je vladala našom planetom pre tri miliona godina, pokazuje najnovije istraživanje Američke naučne akademije (PNAS), prenosi CNN.

Tokom tog razdoblja, poznatog kao “Pliocen”, temperature vazduha na Zemlji bile su između dva i četiri stepena više, a kapacitet okeana više za otprilike 20 metara nego što su danas, objasnio je Kevin D. Burk, voditelj studije i istraživač na Institutu za istraživanje okoline Nelson.

Najgori scenario u istoriji

– Danas svedočimo jednom od najgorih scenarija u istoriji – kazao je Burk. Ovo je razdoblje vrlo brzih klimatskih promjena. Moramo pronaći bilo kakvo rješenje da te promjene odmah zaustavimo – dodao je.

Naučnici tvrde da je Zemlja već sada jedan stepen celzijusov toplija nego što je bila između 1850. i 1900. godine i da su za to zaslužni prvenstveno emisija štetnih gasova iz automobila i aviona, ali i druge ljudske aktivnosti.

Kako je Zemlja izgledala pre 3 miliona godina?

Ako se emisije štetnih gasova nastave ovim tempom, što je za sada najvjerovatniji scenarijo, klima na Zemlji za samo 12 godina podsećaće na klimu kakva je na Zemlji vladala sredinom “Pliocena”, odnosno pre oko tri miliona godina.

DOSTA SUJEVERJA VEZANO JE ZA GRMLJAVINU: Evo šta smete, a šta ne smete da koristite od aparata dok je NEVREME

Kako je tada Zemlja izgledala?

Godišnje temperature bile su između dva i četiri stepena više nego danas, na severnoj Zemljinoj hemisferi ledene površine bile su puno manje, a razmere okeana bile su 20 metara više nego danas.

Na nekim područjima, uključujući Sjedinjene Američke Države, temperature bi 2030. godine bile, ugrubo, duplo više od proseka.

Još jedan crni scenario

Burk je predstavio još jedan crni scenario – ako nastavimo da radimo ono što radimo danas, do 2150. godine Zemlja će se vratiti u stanje u kojem je bila pre 50 miliona godina, što znači da bi se naša planeta vratila u zoru evolucije prvih sisara, u vreme kada su dinosauri već davno izumrli.

– U vreme pre 50 miliona godina, prema modelima, globalne temperature bile su i do 13 celzijusovih stepeni više nego danas. U to vreme nisu postojala područja koja su trajno bila prekrivena ledom, ni na jednom od Zemljinih polova, a kapaciteti okeana bili su mnogo, mnogo viši – objašnjava Burk.

DRŽIMO SE ZAVETA KNEZA LAZARA! SPC rekla svoj stav posle razgovora s Vučićem

– Idemo prema veoma dramatičnim promenama u izuzetno kratkom vremenu – rekao je Džejk Vilijams, stručnjak za paleoekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Viskonsinu i koautor studije.

Dodaje i kako Zemljini polovi do 2150. godine neće ostati bez leda jer ledenim kapama treba dugo da se otope. Ali, iznenadno zagrevanje moglo bi dovesti do nestanka brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

JOVANU SU IŠČUPALI SRCE U ŽUTOJ KUĆI I PRODALI GA BOGATOM NEMCU! A onda je Johan počeo da sanja pravoslavnu crkvu i plavookog dečaka! NOĆNE MORE GA PROGANJALE DOK NIJE OTIŠAO NA KOSOVO

– Možemo uticati na svoju istoriju i na istoriju Zemlje kroz razumevanje sadašnjih promena i prilagođavanje njima – zaključio je Vilijams.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Alo.rs)