STRAŠNA ISTINA O NUKLEARNOM NAORUŽANJU SEVERNE KOREJE

bomba

Foto: Rojters

“Severna Koreja je upravo saopštila da je u završnoj fazi razvoja nuklearnog oružja sposobnog da stigne do delova SAD”, tvitovao je drugog januara izabrani američki predsednik Donald Tramp. “To se neće desiti!”

Međutim, zastrašujuća je istna je da izjave jedine zemlje koja je testirala nuklearno oružje u 21. veku o tome da li bi njeno nuklearno naoružanje moglo da stigne do SAD ili ne ima podjednaku težinu kao stavovi Trampa i SAD, navodi “Biznis insajder”.

“S obzirom na to da su nam severnokorejska nuklearna postrojenja teško dostupna, biće teško proceniti nuklearne sposobnosti te zemlje”, izjavio je za “Biznis insajder” Kelsi Davenport, direktor politike neširenja nuklearnog naoružanja i stručnjak za Severnu Koreju američkog Udruženja za kontrolu naoružanja.

[adsenseyu4]

“Jasno je, međutim, da je Severna Koreja ostvarila značajan napredak u razvoju nuklearnih bojevih glava i balističkih raketa.”

Severnokorejski nuklearni arsenal još je u ranoj fazi razvoja, ali oko 100 raketnih lansera, svaki sa po nekoliko raketa, nalaze se pod komandom lidera zemlje Kim Džong Una, kaže Džefri Luis, osnivač sajta “Arms Control Wonk”.

On spominje “nekoliko desetina nuklearnih bojevih glava, čiji će se broj povećavati iz godine u godinu”.

Poređenja radi, prema podacima Udruženja za kontrolu naoružanja, SAD imaju 1.796 raspoređenih nuklearnih raketa, još 4.500 na zalihama i oko 2.800 koje su zastarele i treba da budu uništene. Osim toga, Severna Koreja u ovom trenutku nema rakete koje mogu da stignu do SAD, ali je Pjongjang “verovatno stigao do tačke kada bi mogao da montira nuklearnu bojevu glavu na raketu srednjeg dometa, što bi predstavljalo opasnost za Južnu Koreju, Japan i američka vojna postrojenja u dometu severnokorejske nuklearne pretnje”, rekao je Davenport.

Da li bi SAD mogle da spreče napad Severne Koreje?

SAD i njihovi saveznici imaju tri glavna oblika odbrane od severnokorejskih raketa.

“Postoje rakete različitih dometa”, objašnjava Luis. “Svaki protivraketni sistem je osmišljen da deluje protiv male podgrupe raketa određenog dometa u određenoj fazi leta.”

Kada je reč o raketama kratkog i srednjeg dometa, kojima bi Severna Koreja mogla da pokuša da napadne susednog neprijatelja – ili 25.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji – SAD imaju razarače opremljene radarima “Aegis”.

Zatim, tu su presretački sistemi “Patriot Advanced Capability-3”, namenjeni odbrani od raketa u njihovoj završnoj fazi. Oni su “uglavnom efikasni u borbi protiv balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa”, kaže Luis i dodaje da bi PAC-3 “pokrio grad ili aerodrom”.

Najzad, najveći i možda najbolji odbrambeni sistem je “Terminal High-Altitude Area Defense system” (THAAD). “THAAD bi mogao da pokrije celu Južnu Koreju, uključujući i odbranu od ‘Nodonga’”, severnokorejskog raketnog sistema srednjeg dometa.

Svakoga dana Severna Koreja je sve bliže cilju da postane realna pretnja SAD i već sada značajno ugrožava života miliona ljudi u zoni dometa. Međutim, SAD ne mogu da jednostavno da ih napadnu i da to spreče.

“Preventivni napad na Severnu Koreju značio bi ogroman rizik od osvetničkog napada na Južnu Koreju i američko ljudstvo i vojnu opremu u toj oblasti”, kaže Devenport.

Dodatni problem je što Severna Koreja planira da upotrebi rakete s nuklearnim bojevim glavama u ranoj fazi sukoba kako bi uništila američke snage u regionu i one koje bi im pritekle u pomoć, uveren je Luis. On pretpostavlja da bi Kimova strategija bila da “spreči invaziju i da nas šokira”.

[adsenseyu1]

Kada je reč o korišćenjuu aviona F-22 i F-35 za uništavanje raketa zemlja-vazduh i nuklearnih postrojenja, “SAD su to probale u Iraku 1991. i to je bio potpuni neuspeh”, kaže Luis. Osim toga, Severna Koreja ima planine i šume i pokretne raketne lansere koje bi u njima lako mogla da sakrije.

“Stotinu lansera, pa bi, prema tome, trebalo podići veliki broj aviona i to vrlo brzo” kako bi se sprečio severnokorejski kontranapad. Mnogi su predlagali da se umesto razoružavanja Severne Koreje brzim napadom iz vazduha, pribegne strategiji obezglavljivanja režim napadom na samog Kima.

Južna Koreja je, naime, nedavno najavila planove za formiranje male “brigade za dekapitaciju”, koja će imati za cilj da ukloni rukovodstvo Severne Koreje u slučaju rata.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:businessinsider.com / M.A.)

[adsenseyu2]

1 Comment on "STRAŠNA ISTINA O NUKLEARNOM NAORUŽANJU SEVERNE KOREJE"

  1. lmyqYY There is evidently a lot to identify about this. I think you made various nice points in features also.

Comments are closed.