STRAH OD RUSA: Norvežani strahuju da će probuditi “ruskog medveda” – raspoređivanjem američkih vojnika na svojoj teritoriji (INFO)

Rusija

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Norveški političari i vojnici su protiv raspoređivanja američke vojske u toj zemlji, plašeći se da će ovaj korak naljutiti “ruskog medveda“.

Ranije je Ministarstvo odbrane Norveške saopštilo da će ta zemlja rasporediti na svojoj teritoriji oko 330 pripadnika Ratne mornarice SAD — prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Takva odluka koja je doneta u svetlu zahlađenja rusko-američkih odnosa izazvala je talas kritike, saopštio je NRK.

[adsenseyu4]

Kapetan u penziji Jakob Beresen smatra da je raspoređivanje američkih vojnika u Evropi loš signal za Moskvu. – Sve to šalje Istoku nepovoljne signale. Rizikujemo da ponovo pretvorimo sever u oblast konfrontacije – izjavio je Bjoresen.

U norveškom parlamentu su izrazili nezadovoljstvo raspoređivanjem američkih snaga. Predstavnik za pitanja odbrane Partije progresa Kristijan Tibring Jede plaši se da Vlada Norveške svojom odlukom provocira Rusiju.

– Treba da stavimo svoje nacionalne interese na prvo meste, a ja nisam siguran da li na tom planu Sjedinjene Države i Norveška imaju zajedničke interese – izjavio je političar.

Prema njegovim rečima, norveške vlasti treba da budu “opreznije“.

[adsenseyu5]

– Trebalo bi da pokušamo da umirimo ruskog medveda – naveo je Tibring Jede.

Partija Centra i Socijalističke partije levice su takođe bile protiv da stalnog prisustva američkih vojnika na teritoriji Norveške, piše NRK.

(Dnevne.rs /Pravda.rs /Izvor:rs.sputniknews.com)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]