STRAH I NEVERICA: U Grčkoj od ponedeljka sve banke zatvorene! (INFO)

tuga

Aleksis Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da će u ponedeljak banke u Grčkoj ostati zatvorene i najavio kontrolu kapitala.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

[adsenseyu1]

– Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje – rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Aleksis Cipras sazvao je za večeras vanrednu sednicu vlade, pošto je Grke pozvao da se na referendumu izjasne o predlogu kreditora o reformama u zamenu za pomoć za isplatu kredita.

Prethodno je Antimos Tomopulos, direktor Piraeus banke, nakon sastanka Saveta za finansijsku bezbednost izjavio da će banke sutra ostati zatvorene.

[adsenseyu1]

Večeras se ponovo sastaje Vlada Grčke sa savetom za finansijsku bezbednost i najavljeno je da će kasnije biti objavljeno saopštenje o ishodu razgovora, preneo je Rojters.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je ranije danas da neće povećavati limit za finansiranje grčkih banaka, u jeku bojazni da bi Grčka u utorak mogla da doživi bankrot, javlja BBC.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.

Nakon najave referenduma, Grci su juče ispraznili bankomate širom zemlje.

(Telegraf.rs/ Izvor: guardian.co.uk)

1 Comment on "STRAH I NEVERICA: U Grčkoj od ponedeljka sve banke zatvorene! (INFO)"

  1. DOK NE IZNESU I POSLEDNJI EVRO IZ ZEMLJE.ETO NAM MMF I ZAPADA

Comments are closed.