STOLICA ZA KOSOVO U UN – NEISPUNJENA ŽELJA: “I da bude razgraničenja, pet zemalja neće priznati…”

Brisel

Foto: Tanjug/AP

Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na nepodeljenu podršku u samim zemljama i u Evropskoj uniji.

To kaže za Dojče vele Majkl Lej, stručnjak Nemačkog Maršalovog fonda.

UŽAS NA ADI CIGANLIJI: Telo devojčice (2) plutalo jezerom, odjeknuo VRISAK, dete MODRO izvukli iz vode

“U okviru Evropske unije bilo bi skoro nemoguće iznalaženje konsenzusa u prilog promeni teritorijalnog statusa kvo između Srbije i Kosova. Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na dovoljnu podršku među Srbima i Kosovarima ili pak kod pet članica EU koje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova. Podela je bazirana na traganju za etničkim čistunstvom umesto na neophodnosti da se živi zajedno u multikulturnim društvima. Taj pristup ima tragičnu istoriju na Balkanu i nije na liniji principa EU. Članice će biti na posebnom oprezu zbog spoljnih pritisaka s obzirom na jačanje uloga Rusije i Kine na Balkanu”, navodi Lej.

On ističe i da ostaje da se vidi da li bi članice koje tradicionalno favorizuju Srbe bile spremne da odobre izjašnjavanje o pomeranju granica.

Upitan za stav Španije, Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke, kaže da dogovor o razgraničenju ne bi izazvao automatsko priznavanje Kosova.

ZAPAD NIJE BIO ZA PODELU KOSOVA, ali onda je došao Donald Tramp…

“Primedbe koje pet država EU koje nisu priznale Kosovo imaju na secesiju vezane su za njihove sopstvene političke dileme kod kuće i nisu primarno način podrške Srbiji. Te primedbe bi ostale određeno vreme čak i u malo verovatnom slučaju da Srbija i Kosovo postignu dogovor”, istakao je Lej.

Albanci

Foto: AP/Visar Kryeziu

Prema njegovim rečima, stolica za Kosovo u UN će u dogledno vreme verovatno ostati neispunjena želja, “iako se mogu naći različite praktične forme saradnje”.

(Dnevne.rs/b.92/Izvor: Dojče vele)