STIŽE DRUGI TALAS EPIDEMIJE? Kina zatvara DESET MILIONA ljudi

virus

Foto: EPA

Kina, koja je zabeležila više od 82.000 slučajeva i ukupno 4.633 smrtnih ishoda, počela je da se postepeno ponovo otvara nakon višemesečne paralize.

Tek što je počela da se otvara, Kina sada strahuje od novog talasa epidemije korona virusa. Uvodi nove mere, dovodi kamere pred domove stanovnika, a čitav grad od deset miliona stanovnika ponovo je stavljen u karantin.

U ponedeljak se skoro 50.000 srednjoškolaca, među kojima i mnogi koji se spremaju za prijemni ispit na nacionalnom univerzitetu poznato kao Gaokao, vratilo na nastavu u Pekingu.

Ostali gradovi i pokrajine najavili su različite datume za ponovno otvaranje škola.

U isto vreme, vlasti su i dalje zabrinute zbog drugog talasa infekcija korona virusa. Peking je u nedelju najavio nove propise za “promovisanje civilizovanog ponašanja” koji uključuju da stanovnici moraju da pokrivaju usta i nos kad kašlju ili kijaju, da ne jedu u javnom prevozu i nose masku u javnosti kad su bolesni.

U restoranima se takođe traži da podstiču naručivanje odvojenih porcija, umesto tradicionalnih zajedničkih porodičnih jela, kada je to moguće. Ta nova pravila će stupiti na snagu 1. juna.

Peking je zatvorio teretane i bazene zbog straha da je zemlja ranjiva na drugi talas korona virusa.

Peking je dodao sedam dana “zdravstvenog posmatranja” onima koji su već proveli 14 dana karantina

U Šenženu, u kojem ima 461 zaraženih, lučke vlasti saopštile su da od utorka svako ko uđe u grad kroz neku od luka mora proći karantin. Od kraja prošlog meseca, svi međunarodni dolasci u grad morali su da prođu test na virus kao i 14 dana karantina.

PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM: Loše vesti meteorologa za naredne dane

Ovi potezi dolaze samo nekoliko dana nakon što su kineske vlasti stavile u karantin Harbin, grad od deset miliona ljudi u svom severozapadnom regionu blizu Rusije, a kineska severozapadna provincija Šansi nastavlja da prijavljuje nove sluačajeve korona virusa, a svi zaraženi su građani koji su se vraćali kući iz Rusije.

Mere za Harbin su usvojene da bi se suzbila nova epidemija virusa korona nakon što je jedna studentkinja, koja se vratila iz Njujorka zarazila možda i oko 50 ljudi.

Zvaničnici su zabranili okupljanja i naložili lokalnim zajednicama da pažljivo prate posetioce koji nisu lokalni žitelji i vozila u gradu. Sve se to dešava jedva tri nedelje nakon ublažavanja karantina u Vuhanu.

Postavljeni su kontrolni punktovi na aerodromu i železničkim stanicama kako bi se pregledali oni koji dolaze u grad.

Vanredno stanje u Srbiji ukida se sredinom MAJA?! Sve zavisi od OVOGA

Zvaničnici Harbina kažu da postoji najmanje 75 potvrđenih slučajeva. Harbin brzo postaje novi Vuhan.

Kina se suočila sa pitanjima u vezi sa zvanično objavljenim podacima i nedavno je revidirala broj smrtnih slučajeva u Vuhanu od virusa nagore za 50%. Među stanovnicima i dalje postoje zabrinutosti zbog drugog talasa infekcija, izazvanih asimptomatskim pacijentima ili uvoznim slučajevima, posebno kada vlasti sprovode nova ograničenja.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)