STIPE MESIĆ PODSEĆA: Rekao sam Nemcima još 1991. da će se i SRBIJA KUPATI U KRVI (INFO)

stipe

FOTO: WIKIPEDIA / SCREENSHOT

Stjepan Mesić, poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, izjavio je da je još 1991. nemačkom šefu diplomatije Hansu Ditrijhu Genšeru rekao da će se i “Srbija kupati u krvi”.

Mesić je za Radio Slobodna Evropa govorio o Tuđmanu, Miloševiću, Titu, ali o velikoj opasnosti ukoliko “sadašnja generacija ne uspe da zaustavi profašističko divljanje i pokušaje da se revidira istorija”.

Mesić je, kao predsednik Predsedništva SFRJ, nakon rata u Sloveniji, otišao tajno u Nemačku na razgovore sa šefom njene diplomatije Hansom Ditrihom Genšerom.

“Srbija će se kupati u krvi”

– Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. On je mene malo gledao, pa je na nemačkom pitao ovog mog prijatelja Božu Dimnika: “Je l’ se on to šali ili stvarno misli tako?” – ističe Mesić koji je kasnije u dva mandata bio predsednik Hrvatske.

“Svi su četnici osim Miloševića”

Sagovornik RSE tvrdi i da se nije sastajao sa Miloševićem u četiri oka.- Kad su predstavnici opštine Knin, koji su proglasili svoju samostalnu Krajinu, dolazili u Beograd, oni su išli u Predsedništvo Bori Joviću ili kod Miloševića.

Dolazili su sa onim Babićem na čelu, koji je najpre bio predsednik opštine, a onda predsednik Krajine. Ja sam Bori Joviću prigovorio, budući da sam ja predstavnik Hrvatske, a hrvatski državljani dolaze u Predsedništvo: “Izvoli mene obavestiti da i ja budem na takvim sastancima, jer nisi ti predstavnik hrvatskih građana nego ja.”

HAŠIM TAČI: “Dobili smo rat sa Srbijom”

Mesić objašnjava da je on to prihvatio.- Razgovarali smo sa predstavnicima Knina samo jednom kad su došli. Ja sam Kninjanima rekao: “Istina, imamo problema, imamo ovu vašu pobunu u Kninu, ali sve to možemo rešiti bez oružja.

Mi se moramo vratiti za pregovarački sto i videti u čemu su problemi.” Taj Babić mi je odgovorio: “Slušajte, nemamo mi nikakvog vremena više za raspravljanje, ja ću imati državu pre ili kasnije.” Ja sam mu rekao: “Slušaj, Babiću, nećeš imati ni ordinaciju.” – dodao je Mesić.

predsednik

Foto: tanjug

“Jović mi rekao da Srbiji ne trebaju Srbi iz Hrvatske”

U međuvremenu, u proleće 1991. kreću razgovori šestorke, odnosno lidera republika. U jednom trenutku su Alija Izetbegović i Kiro Gligorov predložili neko kompromisno rešenje, tačnije asimetričnu federaciju, tako što bi ove četiri republike bile u nekoj varijanti federacije, a u konfederalom odnosu sa Slovenijom i Hrvatskom. Ali, Mesić se, kaže, nije složio s tim predlogom.

U proleće te iste, 1991. godine, sastaju se tajno u Karađorđevu Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, a Mesić je na neki način posredovao.- Rekao sam srpskom predstavniku Bori Joviću da oni Srbe u Hrvatskoj vode u samoubilačku akciju, da njih 10 posto ne mogu dobiti rat protiv 90 posto građana Hrvatske i zašto to rade?

On je odgovorio, kao što sam rekao, da njih ne zanimaju ni Srbi, niti hrvatska teritorija. Ja kažem: “pa, ako je tako, daj idemo onda sesti za sto, ti i ja iz Predsedništva i Tuđman i Milošević, pa da vidimo u čemu je problem i da idemo smirivati situaciju.” Jer, u Kninu je već bila pobuna.

On je rekao da će pitati Miloševića, pitao ga je i prenio meni da ovaj želi da se nas četiri nađemo. Ja sam odmah uzeo avion, otišo sam u Zagreb i rekao sam Tuđmanu da ova dvojica žele s nama dvojicom razgovarati. Tuđmanu je to očito trebalo jer je prvi puta tada dobio mogućnost da se obrati Miloševiću.

– Tuđman je došao oduševljen, razdragan i rekao da smo pri razrješenju čitave ove situacije. Prenio je šta je Milošević predložio – da Hrvatska dobije banovinske granice iz 1939. i Cazin, Kladušu i Bihać. Tuđman je istakao: “Da vam sada kažem kako je točno Milošević rekao – ‘Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana turska Hrvatska'”.

I nakon malo rasprave ja sam pitao Tuđmana: “Čekaj, a šta kaže Alija?” Tuđman je odgovorio: “Alija nema šta reći kad se hrvatske i srpske škare slože, on se može samo složit, a nema ništa drugo napravit”. Tuđman je dodao da će novi razgovor imati u Tikvešu, u drugom jednom Titovom lovištu, ali mene više nije obavijestio kako je to završilo – kaže Stipe Mesić.

“NASILNO PRIPAJANJE SRBIJI 1918.” Đukanović izvređao srpske žrtve u NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA (VIDEO)

Crvena linija Tuđmana i Miloševića

Milošević i Tuđman su tokom rata na vezi crvenim telefonom. Iz Beograda je došla stručna delegacija, iz policije, koja je instalirala telefon 1991. Crvena linija, Tuđman – Milošević funkcionisala je i kasnije tokom rata.

– Sve vreme. Dakle, dok mi ratujemo na život i smrt, ta linija je funkcionisala. Ja sam taj telefon našao kad sam 2000. izabran za predsednika (Hrvatske). Pitao sam službenike što koji aparat predstavlja, onda sam pitao za taj jedan izdvojeni telefon. Odgovorili su mi: “To je direktna veza Tuđman-Milošević” – dodao je bivši hrvatski predsednik.

Mesić kaže i da je hteo da zove Miloševića, koji je tada još uvek bio na vlasti, ali niko nije znao šifru za telefon.

Rat u Sloveniji

Nakon desetodnevnog rata u Sloveniji, Mesić se, kako je ispričao sastao sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Nemačke. Miloševića je istakao kao nekog ko ne želi dogovor.- Ja sam razgovarao sa mojim prijateljem iz Slovenije doktorom Božom Dimnikom, koji je bio u prijateljskim odnosima sa Genšerom, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Njemačke. Kazao sam Dimniku: “Daj, reci mu da se Jugoslavija bez novog političkog dogovora ne može održati, a do dogovora ne može doći jer ga Milošević ne želi. Ja bih mu objasno kad bi se ja našao s njim”.

Ubrzo ga Genšer poziva, a Mesić, kao predsednik Predsjedništva putuje inkognito, preko Slovenije.

– Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. On je mene malo gledao, pa je na njemačkom pitao ovog mog prijatelja Božu Dimnika: “Jel se on to šali ili stvarno misli tako.” Dimnik mu je odgovorio: “Je, on to stvarno misli”. Umesto 15 minuta, koliko smo trebali biti, ostali smo 4 sata i ja sam mu objasnio da je sada jedini izlaz da konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost, pe svega, Slovenija i Hrvatska.

Hrvatsku je morao da prizna neko ko je bio neutralan u Drugom svetskom ratu

– Ja sam predložio Genšeru da zapadne zemlje priznaju Hrvatsku i Sloveniju, a onda će se priznavati i druge. Genšer je mene pitao: “Ko ce vas priznati?” Ja sam mu rekao: “pa, vi ćete nas priznati, priznaće nas Mađarska…” On je uzvratio: “ma, ne, ne, morate ići od nekoga ko je u Drugom svetskom ratu bio neutralan. To vam je Island”. Vratio sam se u Zagreb i rekao Tuđmanu da će nas Island priznati. Otišao sam i u Vatikan i dogovorio sa kardinalom Sodanom da nas i oni priznaju i onda je počela serija priznanja.

DODIČE, USTAŠO! Glumac brutalno izvređao predsednika RS!

Milošević je morao znati da se sprema “Oluja”

Mesić je dodao i da veruje da je Tuđman sudelovao u kreiranju zločina.- Svi smo izgubili, ali što se teritorija tiče, granice se nisu promenile ni jednog milimetra. Dakle, to je bio jedan apsurdan rat koji nikome nije doneo ni jednog milimetra teritorija.

A da je ostala mržnja, da je ostalo neprijateljstvo, to je činjenica, jer smatram da u Srbiji ne prigovaraju Miloševiću zato što je išao u rat nego što nije pobijedio u ratu. Srbija nije doživela katarzu i mislim da je to jedan od razloga da buja taj nacionalizam u Srbiji koji se onda preslikava na druge nacionalizme u ostalim delovima, pa i kod nas.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor:  Radio Slobodna Evropa)