ŠTA NATO MOŽE DA OČEKUJE OD RUSIJE: Probušićemo VAZDUŠNU ODBRANU zapada (INFO)

s-400

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija preduzeti kontramere kao odgovor na širenje NATO alijanse blizu zapadnih granica Rusije.

– Zašto reagujemo na ekspanziju NATO tako emotivno? Zabrinuti smo kako NATO donosi odluke. Praksa donošenja odluka u NATO izaziva zabrinutost, i Rusija je prinuđena da preduzima kontramere -rekao je Putin u intervjuu jednoj ruskoj televiziji, prenosi Rojters.

[adsenseyu4]

Putin je istakao da zapadni partneri namerno traže spoljnog neprijatelja kako bi održali disciplinu u svojim državama.

Komentarišući događaje u Ukrajini i priključenje Krima Rusiji, Putin je naveo da bi posledice u slučaju pojave SAD i NATO u vojnoj bazi u Sevastopolju mogle biti veoma teške.

– Veoma teške, jer baza sama po sebi ništa ne znači. Međutim, želeo bih da primetim jednu nijansu. Zašto tako oštro reagujemo na širenje NATO? Nas brine praksa donošenja odluka. Znam kako se donose odluke. Kada zemlja postane članica NATO, veoma joj je teško da se odupre pritisku tako velikih država, lidera Alijanse, kao i SAD – kazao je Putin.

On je dodao da se onda “tamo lako može pojaviti bilo šta: sistemi protivraketne odbrane i nove baze, a ako zatreba i novi udarni kompleksi”.

– Šta mi da radimo? Zbog toga treba da preduzmemo kontramere, tj. stavimo pod udar naših raketnih sistema one objekte koji, prema našem mišljenju, počinju da nam prete. Situacija se napreže – kazao je Putin u intervjuu u filmu Olivera Stouna “Ukrajina u vatri”, koji će premijerno biti prikazan na REN TV, preneo je Sputnjik.

Putin je naglasio da ne razume uvek logiku partnera.

– Nekad se stvara utisak da žele da drže u stanju potčinjenosti i discipline svoj sopstveni zapadni tzv. atlantski kamp. Zato je potreban spoljašnji neprijatelj – zaključio je Putin.

Slično je reagovao i Viktor Ozerov, uticajni poslanik iz gornjeg doma ruskog parlamenta. On je istakao da će Rusija pojačati vazdušnu i raketnu odbranu na zapadnoj granici kako bi se suprotstavila razmeštanju američke globalne raketne odbrambene mreže.

[adsenseyu1]

– Da bismo se se suprotstavili ovim pretnjama, bićemo primorani da pojačamo svoju vazdušnu i raketnu odbranu u zapadnom sektoru i da razmestimo dodatna sredstva radi odbrane relevantne komandne i kontrolne infrastrukture – rekao je Ozerov.

On obavlja funkciju predsednika Komisije za odbranu i bezbednost u Federalnom savetu.

Jačanje odbrane podrazumeva raspoređivanje naprednih odbrambenih sistema S-400 i taktičkih balističkih projektila “iskander-m” u enklavi Kaljiningrad, u baltičkom regionu, kao i novih jedinica u zapadnoj i južnoj vojnoj oblasti, preneo je “Sputnjik”.

– Imamo dva glavna zadatka: da probijemo vazdušnu odbranu Zapada i osiguramo zaštitu od mogućih napada – dodao je Ozerov

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]