“SRPSKE VRAŽJE KOČIJE” Hrvatska zabrinuta povodom kupovine helikoptera Mi-35 za potrebe Vojske Srbije!

helikopter

Foto: Printscreen/youtube

Posle “straha” koji su pokazali povodom nabavke “migova” 29 za potrebe Vojske Srbije, Hrvate je zabrinula i dogovrena kupovina helikoptera Mi – 35 koji bi, prema njihovom mišljenju trebalo da ojačaju naše vazduhoplovstvo.

– Srbija će nabavkom letelica Mi-35M znatno povećati vatrenu moć svoje helikopterske komponente, piše u najnovijem broju zagrebački politički nedeljnik “Globus”.

U tekstu posvećenom nabavkama u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu pod naslovom “Srpske vražje kočije” novinar Jan Ivanjek konstatuje da će modernizacija helikopterske flote Vojske Srbije doneti promene u odnosu snaga u regionu:

PUTINOVA OSVETA: Nacistički ispadi u Rusiji koštaće Hrvate milione evra

– Srbija će jedina u hrvatskom susedstvu imati prave borbene helikoptere. Posebno je značajna najava predsednika Aleksandra Vučića, izrečena prilikom vežbe Zajednički udar, da će se u Rusiji kupiti još tri helikoptera Mi-17, ali i četiri jurišna helikoptera Mi-35, konstatuje list u svojoj analizi.

Zagrebački nedeljnik podseća na dogovoreni posao Srbije o nabavci “erbasovih” letelica H145M, koje će početi da pristižu već krajem ove godine i priznaje da su uporedivi, ali ne i ravnopravni, sa američkim “kajovama” koje je nabavila Hrvatska.

Hrvatska javnost, inače, sa dozom omalovažavanja gleda na nabavku ruskih “migova” za srpsko vojno vazduhoplovstvo.

“Globusov” novinar, međutim, ceni najavu kupovine letelice Mi-35M i podseća na nadimak koji su sovjetskoj letelici, zbog teškog oklopa i velike vatrene moći, nadenuli avganistanski mudžahedini – “đavolje kočije”.

Jačanje helikopterske avijacije objašnjava namerom Srbije da predupredi krize na Kosovu i Metohiji i eventualno Bosni i Hercegovini.

Američka obaveštajna agencija CIA: Srbija i Albanija biće u „pravoslavnoj Evropi“

– Fokus je i dalje na Kosovu i eventualnom sukobu sa tamošnjim snagama sigurnosti, ali i gerilskim formacijama. Vojske Srbije nastoji da se fokusira na mobilne snage za brzu reakciju, očito usmerene na intervenciju na Kosovu, što je potvrđeno i količinom i tipovima helikoptera koji se nabavljaju”, piše “Globus”, osenjujući da “Vučićeva flota jurišnih oklopnih helikoptera služi za “zastrašivanje Kosova”.

Ovaj magazin navodi i da odugovlačenjem sa kupovinom PVO sistema i nabavkom polovnih “ruskih lovaca, koncencionalni sukob Srbija ne smatra ozbiljnom pretnjom u bliskoj budućnosti”.

HRVATI SU NEBITNI: Englezi nemaju pojma gde je Hrvatska, misle da je to Albanija (VIDEO)

– Asimetrična ugrožavanja su u jasnom fokusu, bilo da je reč o Kosovu ili napetostima u BiH, kao i u Sandžaku, te se shodno tome oružane snage i razvijaju od helikoptera do ograničene modernizacije lične opreme vojnika u projektu “1.500 plus” – opremanja vojnika modernim komunikacionim, optroničkim, zapovednim, zaštitnim i oružanim sistemima – navodi “Globusov” novinar.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Globus)