SRAMOTA: Hrvati srušili SRPSKI hotel, a razlog je NEVEROVATAN

Srbija

Foto: Pixabay

Slučaj rušenja ostataka zrenjaninskog odmarališta “Servo Mihalj” u Poreču najbolje pokazuje kako će u praksi izgledati primena najnovijeg hrvatskog Zakona o raspolaganju državnom imovinom! Ovaj, nedavno usvojen, zakon predviđa da imovina srpskih firmi u toj zemlji bude data u zakup na najviše 30 godina.

Reč je o nekretninama koje su i dalje predmet sukcesije između država SFRJ i oko kojih se vode sudski postupci bilo pred hrvatskim sudovima, bilo u Strazburu. Uprkos tome, novi zakupci i vlasnici bez pardona moći će srpsku imovinu da poruše baš kao što je to slučaj sa nesuđenim hotelom bivšeg zrenjaninskog poljoprivrednog giganta.

Gradnju odmarališta, kako kaže pravni zastupnik “Servo Mihalja” Zoran Ristić, ova firma počela je pred rat, 1987. godine, na 8,8 hektara zemljišta, sa urednim papirima.

ČESTA POJAVA: „Mladi odu, zarade 900 €, vrate se u Srbiju i ne rade dva meseca“

– Gradu Poreču dali su u zamenu staro odmaralište, u Plavoj laguni, i ostatak vrednosti isplatili u novcu. Kada je 20. juna 1992. vlada u Zagrebu uredbama praktično konfiskovala srpsku imovinu i prebacila je na državu Hrvatsku, ovo zemljište i nezavršen hotel od 8.800 kvadrata prebačeni su u katastru na Grad Poreč. Poreč je sa izvesnim privatnicima osnovao firmu “Mali maj”, koju je u međuvremenu kupio “Alegeni finenšel fond”, koji je i organizovao rušenje – objašnjava Ristić.

“Servo Mihalj” je izgubio sudski spor, a obrazloženje hrvatskog pravosuđa uvek je isto – da Aneks G sporazuma o sukcesiji, po kom je neophodno stanje vratiti na period od 31. decembra 1990, ne može da se primenjuje direktno, već bilateralnim ugovorom Beograda i Zagreba, koji Hrvatska već godinama izbegava.

OPKOLJAVANJE SRBIJE: Niče NATO baza na severoistoku Crne Gore?!

Zbog toga su, kako kaže Ristić, podneli predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koja nije odbačena, za razliku od predstavki “Mladost turista” ili “Ineksa”, i čeka se ishod. Istovremeno, dve godine su se borili u upravnom postupku da se nezavršeni hotel ne sruši.

– Upravni sud je izdao privremenu meru zabrane rušenja do okončanja postupka. Postupak je okončan 15. juna odbijenicom “Servo Mihalju” i odmah posle toga stigli su bageri – komentariše Ristić.

(Dnevne.rs/Izvor: Večernje novosti)