SPUTNJIK: Moguć novi HAOS u Makedoniji zbog ubrzanog ulaska u NATO (INFO)

Makedonija

Foto: printscreen/youtube

Zbog mogućeg promena imena Makedonije, o čemu se priča poslednjih dana zbog ubrzanog ulaska zemlje u NATO, sprema se novi politički haos, piše Sputnjik.

Naime, prema pisanju tog medija, ako bi nova makedonska vlada i uspela da na neki način dođe do većine u parlamentu potrebne za izmenu Ustava zbog imena države, postoje indicije i da bi Albanci od Zorana Zaeva zatražili da se u njega ubace neki elementi “tiranske platforme”, a to je uvod u novu dramu.

DEVEDESETIH JE „REĐALA“ HITOVE: Promenila je PRAVOSLAVNU VERU i sada je MAHA MATRA!? (VIDEO)

Makedonija se još od 2004. godine nalazi u “stanju veta” kada su u pitanju prijem u EU i u NATO jer Grčka ne dozvoljava da ona bude primljena ni u jednu od ove dve organizacije čak ni pod međunarodno prihvaćenom odrednicom BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).

Upućeni tvrde i da je jedan od razloga što je Makedonija bila u skoro trogodišnjoj krizi i na ivici građanskog rata posle iznuđenih izbora od strane Zapada, koji su rezultirali time da je gubitnik uz pomoć Albanaca formirao vladu, upravo i bila promena imena Makedonije, kako bi Grčka odblokirala svoj glas, a NATO mogao da se prostre širom Makedonije.

[adsenseyu4]

Geostrateški gledano, to bi značilo da bi NATO time “zatvorio” krug i “zavladao” od Egeja preko vardarske doline do Jadrana.

Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja smatra da bi bilo kakva mogućnost da se Makedonija drugačije zove izazvala novu krizu u toj državi, a da ni održavanje referenduma o promeni imena, koje se najavljuje, ne bi bio povoljan scenario.

– Da bilo koji političar, stranka ili vlada predlože referendum, samo bi prebacili krivicu sa sebe na narod. A s obzirom na to da znamo kako su prošli izbori prošle godine, i kako je prošao referendum 2004. za teritorijalnu reorganizaciju, niko ne veruje da bi taj referendum bio fer. Tako da svaka pomisao na menjanje imena države uzrokuje i novu krizu – kaže Mitevski.

NOVI INCIDENT NA NAPLATNOJ RAMPI KOD VRČINA: Austrijski državljani PRETUKLI starijeg čoveka, pušteni uz kaznu od po 300 evra!

Nikola Dimitrov, novi ministar spoljnih poslova Makedonije, već je najavio i da bi Republika Makedonija, kako sada piše u Ustavu, mogla da promeni zvanično ime u Gornja Makedonija, što bi, kako je rekao, bilo dovoljno da zadovolji Grčku, a Skoplju otvori vrata Alijanse. Međutim, da bi se to desilo, Zaev bi morao da menja Ustav, a to bi značilo da mora da ima i dvotrećinsku većinu u parlamentu, koju sada nema.

Sputnjik navodi da bi podrška u parlamentu mogla da se nađe sasvim sigurno kod Albanaca, ali da je pitanje da li bi na to pristala najveća opoziciona opcija – VMRO-DPMNE.

U nezvaničnim ocenama tvrdi se da bi se tu možda i mogao naći neki kompromis jer se veliki deo ljudi iz bivše vlasti nalazi pred optužnicama za razne zloupotrebe i malverzacije, koje bi Zaev mogao da iskoristi kao ucenjivački kapital – sloboda u zamenu za glas u parlamentu.

SAMO JEDNA JE MAJKA: Ispovest VANBRAČNOG SINA Ane Bekute, koga je ostavila u domu

Takođe, nezvanično, postoje indicije i da bi Albanci “iskoristili ovaj trenutak” i od Zaeva zatražili da se u sklopu promene Ustava povodom imena ubace i neki elementi “tiranske platforme”, što bi bio njihov uslov da glasaju za promenu imena, a zarad NATO zagrljaja.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Sputnik)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]