Sputnjik: Američki bombarderi koji su nas bombardovali 1999. godine prilaze Srbiji

B1

Foto: Tanjug/AP

Beograd — Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji.

KakoSputnjik saznaje, u manevrima će učestvovati i američki bombarderi B-1B. Avioni koji su pre tačno 20 godina bombardovali SR Jugoslaviju izbaciće bombe na poligon Krivolak.

SUDBINA KOSOVA JE NA STOLU! Vučić u nedelju dana sa 4 SVETSKA LIDERA, a u Kini POČASNO MESTO

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je vežba “Odlučni udar 2019” deo velikog manevra “Anđeo čuvar”, koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi, na kojoj će učestvovati čak 27.000 vojnika.

“Primarni cilj vežbe ‘Anđeo čuvar’ biće uvežbavanje snaga SAD i njihovih saveznika iz NATO-a za reagovanje u slučaju krize na prostoru koji gravitira ka Crnom moru i na Balkanu, zato je posebna dinamika vežbe na teritoriji Mađarske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. Makedoncima je jako stalo, jer im iz unutrašnjepolitičkih razloga prema regionu kao poruka treba neka velika aktivnost koja će etablirati njihov ulazak u NATO i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama”, kaže Radić.

EU STAVLJA TAČKU NA KOSOVO?! Spremljen najnoviji ultimatum za Srbiju

On dodaje da scenario vežbe u Makedoniji predviđa učešće do dve hiljade domaćih i isto toliko američkih vojnika, saveznika iz Crne Gore, Albanije, Bugarske i Litvanije, a trebalo bi da pokaže kako izgleda uspostavljanja mira.

Kuriozitet vežbe je, kako navodi Radić, činjenica da će se na ovim prostorima prvi put pojaviti američki strateški bombarderi B-1B, avioni koji su korišćeni u napadu na SR Jugoslaviju 1999. godine.

PORODICA NE VERUJE DA JE BOJANA PUCALA SEBI U GLAVU! “Znala je da je Joviša u vezi sa koleginicom, pretila je da će ga ostaviti”

Korišćeni su i u Iraku i Avganistanu, vrlo retko se pojavljuju na vežbama u Evropi, a uopšte je presedan za naš region da strateški bombarderi prikažu svoju moć, kaže ovaj vojni analitičar.

bombarder

Foto: Tanjug/AP

“Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru. Bombarderi će verovatno doleteti iz baze u Velikoj Britaniji, gde imaju logistiku, a tamo će doći iz svoje matične baze u Sjedinjenim Američkim Državama. Ući će u vazdušni prostor Makedonije, baciti bombe i vratiti se nazad, ali to će verovatno izazvati jako velike reakcije u našem javnom mnjenju”, ocenjuje Radić.

(Dnevne.rs/Izvor: sputnjik)