SPREMA SE KONAČNI OBRAČUN: 40 militantnih grupacija u Siriji kreću na Ruse (VIDEO)

puske
Oni sada zajednički Ruse zovu okupatorima, a među ovim grupama su i moćni Ahrar al-Sham, Islamska vojska i Fronta Levanta

[adsenseyu5]

Ruska vojna intervencija u Siriji dovela je do ujedinjenja više od 40 militantnih grupacija koje su se dosad borile protiv Bašara al-Asada, a povremeno i jedni protiv drugih. Oni sada zajednički Ruse zovu

 

https://youtu.be/qQENfOLI5p8

„okupatorima“, a među ovim grupama su i moćni Ahrar al-Sham, Islamska vojska i Fronta Levanta.Na džihad protiv „ruske okupacije Sirije“ pozvalo je i sirijsko Muslimansko bratstvo, koje je borbu protiv ruskih snaga nazvalo legitimnom dužnošću svakoga ko može nositi oružje.Inače, više od tri hiljadu militanata tzv. Islamske države i terorističkih grupa Jabhat Al-Nusra i Jaish al-Yarmouk pobeglo je iz Sirije za Jordan u strahu od moguće ofanzive sirijske vojske, rekao je vojni izvor za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.Prema izvoru, sirijska je vojska u nedelju već napala militante Islamske države i Jabhat Al-Nusre u predgrađu glavnog grada Damaska te u provincijama Deir Ezor i Homs, kao i u gradu Palmiri.

[adsenseyu1]

U Deir Ezoru je tokom borbi prema izveštajima ubijeno 160 militanata, dok je vojni napad na Homs i Palmiru rezultirao sa 17 žrtava među militantima Islamske države.

Ranije u ponedeljak, sirijski su helikopteri na jugu regije Hama bacili letke putem kojih su pozvali teroriste da se predaju, a civile su upozorili da se pripremaju vojne akcije na tom području.
Agitacijski leci bačeni su i na teritorije Rastana i Talbiseha koje kontroliraju Islamska država i Jabhat al-Nusra militanti, prenosi RIA novosti.

S druge strane, jedna od najmoćnijih šiitskih oružanih grupa u Iraku,Asaib al Hak, u potpunosti podržava rusku intervenciju i vazdušne udare protiv Islamske države na Bliskom Istoku, saopštila je danas ta organizacija.

Oni su, takođe, optužili Sjedinjene Američke Države da su suviše neodlučne u svojoj kampaniji protiv džihadista u Iraku i Siriji, preneo je Rojters.

Portparol Asaib al-Haka Naim al Ubudi je istakao da su vazdušni udari koje je Rusija pokrenula prošle nedelje protiv ciljeva IS u Siriji već dali rezultate.

„Znamo da SAD tokom poslednjih godinu i po nisu bile ozbiljne po pitanju svoje namere da stanu na kraj Islamskoj državi“, istakao je on.

Podsećanja radi, Moskva će razmotriti učešće u vazdušnim operacijama protiv Islamske Države na teritoriji Iraka ukoliko Bagdad zatraži pomoć, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Ilija Rogačov.

„Ako dobijemo odgovarajuću molbu iračke Vlade, odnosno Saveta bezbednosti, mi ćemo proceniti političku i vojnu svrsishodnost vojnih akcija na toj teritoriji“, objasnio je Rogačov.

Predsednik Rusije potpisao je na dan početka ruskih vazdušnih napada u Siriji dekret o angažovanju 150.000 regruta u ruskoj vojsci.

Tajming ovog dekreta izazvaće sumnje na Zapadu o tome da li Putin možda planira širu ofanzivu kako bi pomogao Bašaru el Asadu, sirijskom predsedniku. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, insistirao je da ovaj dokument nema nikakve veze sa sirijskim ratom.

„To je redovni dokument koji predsednik potpisuje dva puta godišnje. Ni na koji način nije povezan sa Sirijom, naravno, tamošnja situacija nikako se ne tiče regruta“, rekao je Peskov za “Sputnjik”.

(Jutarnji.hr/Tanjug)