ŠOKANTNE IZJAVE, ‘EVROPA JE U RATU!’: Lideri pozivaju ljude da se mobilišu posle napada u Briselu (VIDEO)

vojska

Foto: Tanjug/AP, Pixabay, Wikipedia/Federal Government of the United States

Evropski zvaničnici su ocenili napade na aerodromu i metro stanici u Briselu kao “terorističke akte” i izrazili svoju osudu

Evropa je u ratu i potrebna je mobilizacija, rekao je danas francuski premijer Manuel Vals poslejutrošnjih eksplozija u Briselu, ocenivši da je opasnost danas još veća nego što je bila pre napada u Parizu novembra 2015. godine.

– Evropa je u ratu već nekoliko meseci – rekao je on francuskim medijima, dodavši da su i eksplozije koje su jutros uzdrmale Brisel “ratni čin pred kojim se treba mobilisati”.

On je izneo uveravanja da će francuska vlada i snage bezbednosti i dalje biti krajnje budni, mobilisani i odlučni pred terorizmom.

Vals je, takođe, izrazio solidarnost i saosećanje sa belgijskim narodom, prenosi francuska televizija RTL.

[adsenseyu1]

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je objavio da je raspoređeno 1.600 dodatnih policajaca na francuskoj teritoriji, naročito u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju.

Povodom današnjih napada u Briselu, francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je “cela Evropa napadnuta”.

– Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa – rekao je Oland u saopštenju.

Francuski predsednik je pozvao “celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima”, prenosi AFP.

[adsenseyu1]

Angels Boš, Predsednik Evropske konfederacije policije (EuroCop) povodom današnjih događaja u Briselu, kaže da je Evropi potrebna organizacija i spremnost policije “kao nikada do sada”.

– Ako naši političari ne vide koliko je glupo da u ovakvim vremenima nastave da smanjuju broj policajaca i da smanjuju budžet za policiju, onda nisu dorasli svojoj odgovornosti i ne treba da ostanu na tim funkcijama. Bez obzira na njihove govore, ovim restrikcijama oni direktno podrivaju borbu protiv terorizma – poručio je predesdnik EuroCop-a.

U saopštenju EuroCopa on navodi da najnoviji incident dokazuje hrabrost policajaca koji su ponovo sebe doveli u opasnost, “kakvoj niko drugi nije izložen”, te podseća Evropljane da treba da budu zahvalni policajcima koji daju sve od sebe da ih sačuvaju.

Želim da budem veoma jasan, hrabrost ovih muškarca i žena nije dovoljna. Evropske policije moraju da sarađuju kao nikada do sada. Terorizam ne poznaje granice – naveo je Boš uz poruku da “moramo da obezbedimo da svaki policajcajac bude vrhunski treniran a ne samo elitne jedinice”.

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao “terorističke akte” i izrazili svoju osudu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su eksplozije u Briselu veoma tužan dan za Evropu, preno je AFP.

Predsednik Evropskog saveta Dopnald Tusk nazvao je napade u Briselu “terorističkim aktom”.

– Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četrti u Briselu koje su izavale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge – saopštio je Tusk.

(Telegraf.rs/ Tanjug)