ŠOKANTNA IZJAVA KITAROVIĆKE: “Hrvati i Albanci su braća po oružju”

Albanija

Foto: ured predsednice HR

DRUGOG dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci „doslovce braća po oružju”, te da su mnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

„Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala”, navela je Grabar Kitarović.

MRŽNJA KOJA TRAJE: Evo šta su Hrvati radili Srbima pre više od 100 godina!

Osvrnuvši se, kako se navodi, na „trajno i nerazdvojno prijateljstvo” između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Podsetivši na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu, Kitarović je kazala:

„Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti”.

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota i integracije raznih kultura i religija.

„Albanci su u potpunosti integrirani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (…) vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja”, rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

POSLEDNJI DETALJI UŽASA U BEČIĆIMA: Verenici pretrčavali ulicu na mestu izbledelog pešačkog prelaza kada ih je POKOSIO AUTOMOBIL (INFO)

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Đerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila „Godinom Skenderbega”, s brojnim kulturnim događanjima, a Grabar Kitarović je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za svoj doprinos u borbi protiv Osmanlija.

crtež

Foto: wikipedia

Podsetivši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarović je svoj govor u parlamentu završila rečima: „Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo”.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)