‘SMAK SVETA’ u AMERICI: Jezivi snimci najjačeg uragana u istoriji! (VIDEO)

vetar

Foto: Profimedia/Newscom, Tanjug/AP

Centar uragana Patriše je oko 320 kilometara jugozapadno od Manzanila, a uragan se kretao brzinom od 20 kilometara na sat te se očekuje da stigne do obale između Manzanila i Puerto Vajarte danas posle podne ili uveče

Stanovnici meksičke pacifičke obale gde su brojna letovališta i ribarska sela pripremaju se za današnji nalet uragana Patriša – oluje svrstane u najvišu kategoriju pet, sa jačinom vetra od 260 kilometara na čas, koji bi po oceni meteorologa mogao da izazove katastrofalne posledice.

Po oceni Američkog centara za uragane (NHC) ovo je najjači do sada zabeležen na zapadnoj hemisferi, a ocenjen je i kao mogući “najgori uragan u istoriji”.

Zvaničnici su proglasili vanredno stanje u desetinama opština u meksičkim državama Kolima, Najarit i Halisko gde se nalazi i luka Manzanilo i luksuzno letovalište Puerto Vajarta, a guverner Kolime naredio je zatvaranje škola.

[adsenseyu5]

Jaka kiša padala je kasno sinoć u Manzanilu, a meštani su preduzimali poslednje pripreme za dolazak Patriše: u samoposlugama u Manzanilu ljudi su kupovali velike količine zaliha, stanovnici su lepili trake na staklima od prozora i radnji da se ne bi razbili, stavljali zaštitu i na dnu vrata, kako bi srečili prodor vode.

Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju uzpozorio je da treba ubrzati pripreme i naveo da bi oluja mogla da izazove plavljenje obale, razorne talase i bujične poplave.

[adsenseyu1]

“Ovo je izuzetno opasan, uragan koji ima potencijal da izazove katastrfofu”, rekao je meteorolog Denis Feltgen iz centra u Majamiju.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da uragan Patriša takođe predstavlja opasnost za američku državu Teksas. Kad stigne da meksičku obalu, mogao bi da donese veliku vlagu koja će se kombinovati sa već jakim padavinama u Teksasu. Do kasno juče vetrovi uragana Patriša pojačali su se na 260 kilometara na čas, što je oluja kategorije pet, najviši nivo na skali Safir-Simpson koja meri jačinu vetra nekog uragana.

Foto: Tanjug/AP

Centar uragana Patriše je oko 320 kilometara jugozapadno od Manzanila, a uragan se kretao brzinom od 20 kilometara na sat te se očekuje da stigne do obale između Manzanila i Puerto Vajarte danas posle podne ili uveče.

Meteorolozi predviđaju da će do tada uragan malo da oslabi, ali Centar za uragane na Majamiju je upozorio da će uragan biti i dalje izuzetno opasan kad signe do kopna. Upozorenje na uragan na snazi je za meksičku obalu od San Basa do Punta San Telma, dužina obale koja obuhvata Mazanilo i Puerto Vajartu.

Foto: Tanjug/AP

(Beta)