SLEDEĆA PANDEMIJA SMRTONOSNIJA OD KORONE? Dr Friden tvrdi da je neizbežna i da bi mogla da baci svet “na kolena”

sahrana

Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama kazao je da bi bila velika greška ukoliko ne bi bilo priprema za sledeću pandemiju koja bi mogla da bude “čak i smrtonosnija od korona virusa”, javljaju svetski mediji.

Dr Tom Friden, koji je bio na čelnom mestu te agencije u periodu od 2007. do 2017. godine, piše u tekstu za “Wall Street Journal” da “strašna pandemija influence nije jedini scenario koji bi mogao da bude gori od kovida-19.

On je istakao da postoje brojni potencijalni organizmi za širenje bolesti koje bi opet mogle da bace svet na kolena.

– Ili, mislite o bakteriji koja je jako otporna i može da se širi brzo. Ili ako laboratorija razvije soj virusa ili bakteriju koji ne mogu da se leče niti vakcinom niti lekom, te budu pušteni u svet bilo slučajno ili namerno. Svet nije bio spreman za kovid-19… Da li će biti spreman za sledeću, neizbežnu pandemiju? – pita se on, a prenosi “News.com.au“.

Ovaj stručnjak ističe je neophodno da se dese neke stvari pre nego što dođe do sledeće pandemije. Jedna od njih je da svaka zemlja bude u mogućnosti da otkrije novo širenje infekcije u roku od sedam dana, kao i da se izvede reforma Svetske zdravstvene organizacije kako bi efikasno mogla da sprovodi svoje dužnosti.

– Moramo da reagujemo sada. Godina 2021. je “sad ili nikad” momenat kako bismo unapredili otpornost na globalnom nivou u susret budućih pandemija. Ne možemo da znamo kada će doći od ovih pretnji, ali one su neizbežne. Ne smemo da gubimo vreme i moramo da počnemo sa pripremama – ističe Friden.

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Odluke koje se tiču javnog zdravlja su neizbežno političke… Ove godine, kada je više nego jasno da moramo da se spremimo, moramo da sprovedemo značajna ulaganja kako bismo zaštitili svetsko zdravlje. U suprotnom, mi i naša deca ćemo se suočiti sa groznim posledicama – dodao je on.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/News.com.au/WSJ)