SKANDAL U HRVATSKOJ: Najbolji hrvatski maturant očitao bukvicu Kolindi zbog Srbije, a ona ostala bez reči

Hrvatska

Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Prilikom dodele najznačanijih nagrada i priznanja u obrazovanju, tzv. Oskara znanja koji se svake godine dodeljuju u  Hrvatskoj za osvojena prva mesta na takmičenjima, izbio je svojevrsni skandal kada je najbolji hrvatski maturant Ilija Srpak pred svima pohvalio Srbiju i odnos koji naša zemlja ima prema obrazovanju.

 Svaka čast našim susedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na čemu da im zavidimo – rekao je on na svečanosti na kojoj je učestvovala i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Za uspehe na državnim i međunarodnim takmičenjima nagradena su 344 učenika i studenta, a 37 njih dobilo je posebnu nagradu kao višestruki prvaci.

DOK SRBIJA TUGUJE, ONI KAČE SLIKE SA NEJMAROM: Srpski reprezentativci dan posle poraza od Brazila (FOTO)

Kao “najbolji od najboljih“ istaknuti su Patrik Pavić iz zagrebačke Osnovne škole “Antun Kovačić“ i Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin, koji je svoj govor posvetio problemima, kako je rekao, ne tako blistavog hrvatskog školstva.

On je ocenio da su nagrađeni učenici “nusprodukti školstva u kojem se forsira prosečnost“ i prozvao i medije da ne posvećuju dovoljno pažnje napretku i uspesima mladih generacija. Kao jedan od primera naveo je da prilozi o “časnim sestrama koje igraju fudbal“ dobijaju i po pet minuta dok uspesi učenika na Olimpijadama znanja “oko 40 sekundi i ništa“.

– Koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine učestvovali na Mendeljejevoj hemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo prvi put učestvovali na međunarodnoj olimpijadi iz biologije? – rekao je on.

U Hrvatskoj su znanje i obrazovanje, kako kaže, “zadnja rupa na svirali“. On je dodao da nije bilo novca za nagrade učenicima koji predstavljaju Hrvatsku na međunarodnim takmičenjima… Za razliku od Srbije.

DOK SRBIJA TUGUJE, ONI KAČE SLIKE SA NEJMAROM: Srpski reprezentativci dan posle poraza od Brazila (FOTO)

– U Srbiji se nagrade za medalje osvojene na ovim Olimpijadama kreću od 8.000 do 12.000 kuna (120.000-190.000 dinara). Kod nas je to ili ništa, ili do 1.000 kuna, ako je društvo koje je organizovalo takmičenje iz vašeg predmeta imalo da vam da išta. Činjenica je da se u drugim zemljama mnogo više pažnje pridaje takvim stvarima nego kod nas. To je sramota. Svaka čast našim susedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na cemu da im zavidimo – rekao je on.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)