SKANDAL U CRNOJ GORI: Bilbord oslobodilačkom ulasku SRPSKE VOJSKE uneo razdor u Budvi (FOTO)

Crna Gora

Foto: Promo

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi “navodni oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine”, uzburkali su strasti u Crnoj Gori.

Oni koji su procrnogorski opredeljeni kažu da je ovo skandal, provokacija, udar na ustavni poredak zemlje i ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi. Nemaju dilemu-bilborde treba hitno ukloniti jer veličaju okupaciju, a one koji su ih postavili treba kazniti. Podnete su i prve krivične prijave, i to od Crnogorskog pokreta, koji je tužio sve one koji su bilborde postavili, piše CdM.

Sa druge strane, oni koji zagovaraju tezu oslobodilačkog poduhvata 1918. godine, kažu da je bilbordi nemaju za cilj da stvaraju podele, već da ujedinjuju Crnu Goru, prenosi Mondo.me.

SLABE ŠANSE ZA SRBIJU: Nemci protiv proširenja EU (VIDEO)

Predsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić u izjavi za CdM šalje jasnu poruku: “Ti bilbordi su brutalni oblik medijske okupacije crnogorskoga prostora, kojim se naručioci iz budvanske opštine rugaju crnogorskom suverenitetu, državi i naciji.”


Da su bilbordi u Budvi uznemirujući smatra i predsednik Liberalne partije Andrija Popović. On za CdM kaže da nadležni državni inspekcijski organi moraju hitno reagovati i ukloniti uznemirujuće bilborde koji su Odlukom lokalne vlasti postavljeni na području Budve, sa sadržajima koji veličaju i slave nestanak, slom i okupaciju Budve i Crne Gore 1918. godine, odnosno njenu stogodišnjicu.

Predsednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Drugom svetskom ratu Marko Bato Carević (iz Demokratskog fronta DF), navodi da bilbordi koji su postavljeni po Budvi u susret tom jubileju nemaju za cilj nikakve podele i izazivanje sukoba već da podsete i ujedine oko ideja koje su nam bile zajedničke sa Srbijom.

On tvrdi da je više od 500 Budvana i oko 1.000 Bokelja učestvovalo u crnogorskim i srpskim trupama u borbama od 1914-1918. godine. Prema njegovim rečima, ovaj događaj će proslaviti sve zemlje i narodi koji su učestvovali u borbi protiv agresorskih snaga.

23 od 28 država EU koje su priznale Kosovo sada su prihvatile da ono ipak nije država

Sa Carevićem nikako nisu saglasni u budvanskom DPS-u. Tvrde da su bilbordi postavljeni u Budvi, kojima se veliča stogodišnjica navodonog “oslobođenja” grada, samo mali dio provokatorskog posla koji dio opozicije, uz prećutnu saglasnost ostalih, pokušava da sprovede u godini kada se navršava pun vek od pokušaja da se zatre crnogorska država i crnogorsko ime.

more

Foto: printscreen/instagram

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor juče je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Kako su naveli, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: mondo.me)