Severna Makedonija zvanično postala trideseta članica NATO-a

zastava

Foto: Tanjug/AP

Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse.

Severna Makedonija je zvanično postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, članstvo Severne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe toj organizaciji.

On je takođe rekao da će SAD uvek poštovati Povelju NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica.

Podsetimo, Parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.

RUSI PRONELI SRPSKU ZASTAVU U ITALIJI NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA NATO (VIDEO)

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.

Neposredno pre glasanja je predsedavajući Parlamenta Taljat Džaferi podsetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i simbolično čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

„Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi Parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi“, rekao je tada Džaferi.

     

(Dnevne.rs/Sputnjik)