ŠESTOGODIŠNJI PLAN VLADIMIRA PUTINA ZA SRBIJU: Saradnja u najmanje sedam STRATEŠKIH OBLASTI!

Rusija

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin u maju će predstaviti šestogodišnji plan koji će dodatno osnažiti rusku državu i ekonomiju, a važan deo tog programa (ima deset tačaka) odnosi se i na saradnju sa Srbijom u najmanje sedam strateških oblasti (vojna i privredna saradnja, poljoprivreda, IT, infrastruktura, politika).

Ovo je suština onoga što je juče, dan nakon ubedljivog Putinovog trijumfa na izborima u Rusiji, najavio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin. On je to, naravno, izrekao donekle uvijeno u diplomatske oblande, ali pri tome ne ostavljajući nikakvu sumnju kakvu je poruku hteo da prenese.

– Ponovni izbor Putina je pozitivan signal i poruka za Srbiju jer on poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo i veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. To je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama. NJegov program već je dao dobre rezultate, sada postoji novi plan rada za narednih šest godina. Srbija bi njegove tačke mogla da primeni za dalji razvoj – rekao je Čepurin.

Ministar Nenad Popović kaže da ga raduju reči ruskog ambasadora:

– Rusija će ostati dosledna u svojoj politici prema Srbiji i nastaviće principijelno da štiti naše pozicije po pitanju Kosova i RS. Naša ekonomska saradnja sa Rusijom raste svake godine i uveren sam da će tako biti i u budućnosti. Srbija nema bližeg i iskrenijeg prijatelja i saveznika.

Da je Srbija za Rusiju ključna zemlja na Balkanu, potvrđuje i analitičar Saša Borojević:

– Kada je u pitanju Srbija, Rusija će insistirati na Rezoluciji 1244 i sprečavanju formiranja vojske Kosova. Gotovo sa sigurnošću mogu da tvrdim da će Srbija imati priliku da doživi rusko medijsko prisustvo, kao i ekspanziju kulturnog uticaja. Rusija će svojim planom sada obuhvatiti i vojnu, kao i energetsku strategiju za Srbiju i Balkan, pomoću Turske.

JASNA PORUKA VLADIMIRA PUTINA: Rusija će staviti veto na formiranje vojske takozvane države Kosovo

Stižu dva antonova

Dva transportna aviona antonov-26 stižu u Srbiju u okviru paketa vojno-tehničkog sporazuma sa Rusijom, potvrdio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je to rekao tokom obilaska aerodroma “Batajnica”, gde se remontuju i modernizuju avioni mig-29, koji su stigli iz Rusije.

Sedam oblasti saradnje

1. Obnova nacije i duži životni vek

Prema rečima Čepurina, treba značajno povećati natalitet i životni vek.

– Zato je postavljen zadatak da se produži životni vek do 80 godina, kao što je u zapadnoj Evropi – otkrio je jedan od ciljeva ruski ambasador.

Srbija je bitku za natalitet započela upravo po ruskom modelu, a Čepurin je demografsku obnovu naveo kao jedan od zajedničkih ciljeva.

2. Partnerstvo u namenskoj industriji

Ova saradnja je odavno započeta, a po novom planu trebalo bi da bude proširena i ojačana. U tu svrhu, kako ocenjuju vojni stručnjaci iz Rusije i Srbije, biće iskorišćeni značajni potencijali koje ima srpska namenska industrija.

3. Politička i vojna zaštita

Ruski ambasador naglasio je političku i vojno-tehničku saradnju dveju zemalja, ali i posebno istakao zaštitu interesa Srbije na KiM.

– Postoji samo Rezolucija 1244, koju niko nije ukidao, i mi moramo da je se pridržavamo. Na primer, natovske snage koje se nalaze na Kosovu moraju da podnose izveštaj UN zato što se tamo nalaze u skladu sa rezolucijom UN, odatle i baza Bondstil na srpskoj teritoriji. Kad je reč o oružanim snagama Kosova, koje uopšte nisu predviđene u UN i međunarodnim sporazumima, to je apsolutni nonsens – istakao je Čepurin.

GRUDNJAK OD 62.000 EVRA: Carinici na Gradini su zaustavili mercedes, a onda su zamolili Turkinju da skine brushalter (FOTO)

4. Izgradnja infrastruktura

Kada je Srbija u pitanju, ističe Čepurin, postoji velika sfera za ulaganje u infrastrukturu gde će narednih godina biti uložen veliki novac, a to su putevi, hoteli.

– Srbi grade dosta hotela i imaju veoma dobar ugled, uz takvu količinu novca mogu puno toga da iskoriste – kazao je on.

Ambasador je dodao i da, na primer, za stimulisanje rađanja dece nije potreban samo novac već i novi vrtići, škole… Kako kaže, podjednako je važno graditi i stanove, a u Rusiji je plan da se godišnje gradi pet miliona kuća i stanova.

NE SLUTI NA DOBRO? Svet pred novim ekonomskim kolapsom, EVROPSKE ZEMLJE UBRZANO POVLAČE ZLATO IZ VELIKE BRITANIJE (INFO)

5. Informacione tehnologije (IT)

Još jedna oblast saradnje biće IT. Tu, kako ističe Čepurin, imamo mnogo zajedničkog. On je naveo i primer da je u Silicijumskoj dolini gotovo svaki treći zaposleni iz naših naroda i da u toj oblasti možemo da ostvarimo veliki skok. Istakao je i da ruski IT gigant kompanija “Jandeks” pokazuje interesovanje za takvu saradnju sa Srbijom.

6. Nuklearna energetika

Ambasador Čepurin naveo je da možemo da sarađujemo u medicini i nuklearnoj energetici. On kao šansu za to vidi institut Vinča, koji je već u dobrim odnosima sa vodećim ruskim institutom Dubna.

– Na primer, u sferi farmaceutske industrije Srbi bi mogli da rade ne samo za Srbiju nego i za region jer farmaceutski preparati koji su proizvedeni uz korišćenje nuklearne tehnologije imaju kratak vek trajanja i ne možete da ih uvezete iz inostranstva, nego samo iz regiona. Tu bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu – objašnjava Čepurin.

„NEĆU DA OTVARAM PANDORINU KUTIJU“: Milan dobio ponudu za posao, od ponedeljka se vraća na fakultet

U izjavi za Srpski telegraf direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević kaže da su ruska nuklearna tehnologija i nauka organizaciono i finansijski neuporedivo jače od naših i zbog toga je njihova pomoć dragocena.

MUŽ INVALID, ŽENA PRIKOVANA ZA KREVET: Žive od 4.000 dinara mečeno – gladni čekaju kraj u ledenoj sobi (FOTO)

– Što se tiče farmaceutskih preparata proizvedenih uz korišćenje nuklearne tehnologije, Srbija ima veliku šansu, s obzirom na to da je reč o lečenju najtežih bolesti – objašnjava Blagojević.

7. Poljoprivreda i ekonomija

Čepurin je otkrio i da poljoprivreda i ekonomija otvaraju neslućene mogućnosti za zajednički rad Srbije i Rusije. Kako je naveo, treba napraviti i pametne turističke programe koji bi doveli dva ili tri puta više ruskih turista u našu zemlju.

Rusi uznemireni. Nije britanski špijun otrovan zbog sankcija, nego zbog nečeg mnogo goreg!

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor: Srpski Telegraf)